Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vissa vågade inte ens åka hit"

Kylan ställde till det i premiären av Jemtland Ski Tour.

– Vissa vågade inte ens åka hit på grund av kylan, säger Richard Persson efter Tåsjödalen Classic Ski.

Den fem deltävlingar långa touren startade i Tåsjö med ett lopp över 41 kilometer. Arrangörerna hade hoppats på en bra bit över 100 deltagare, men det stannade vid 102 åkare. Vissa fick till och med bryta under loppet.

Kanske var det kylan som påverkade mest. Det var nämligen riktigt kallt.

– Det var inte smällskallt. På andra ställen i regionen var det 20 till 25 minusgrader, men hos oss låg det mellan 13 och 15 minusgrader. Men det värsta var blåsten. När man hamnade i motvinden var det tufft, menar Richard Persson.

Du hade gissat på en bit över 100 åkare – vad säger du om att det blev 102 till slut?

– Vi trodde på fler, men vi fick många samtal från åkare som inte vågade ge sig ut på vägarna. Det var för kallt på deras hemorter. I Dorotea var det till exempel 30 grader.

Herrklassen hade inte oväntat samlat flest åkare; 57. Här vann Erik Melin Söderström, Östersunds SK. Han ryckte loss en bit från mål och hade 25 sekunder till godo på Erik Jonsson, Rossön.

Bland damerna blev det som väntat en solokörning från Laila Kveli. Norskan, som bor i Östersund och är sambo med Jerry Ahrlin, vann med över 14 minuter före Evelina Bångman, Offerdal. Den senare kom direkt från SM i Umeå.

Om Laila Kveli var på plats, var fanns då Jerry Ahrlin?

– Han körde något lopp i mellaneuropa. Det var synd. Jerry var här i fjol och vi hade hoppats att han skulle återkomma.

Richard Persson får dock fler chanser att locka Ahrlin till Tåsjö. Nästa år i januari är det dags igen för Jemtland Ski Tour.

Tåsjö är tänkt att fortsätta som premiärarrangör av den nya skidtouren. ÖSK, Åsarna IK, samt de klubbar som står bakom Haldo Hansson och Flyktingloppet, bildar denna nya femklöver.

Richard Persson tror verkligen på denna idé.

– Fördelen är bland annat att vi blir ett arrangörsgäng som hjälper varandra med marknadsföring, med erfarenheter och med många smågrejor. Vi kan stötta varandra.

Innebär det här att deltagarantalet kommer att öka, liksom prispengarna?

– Det tror jag med bestämdhet. Loppet kommer att växa.