Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst har du rätt till den vård du har behov av

Det är klart, Magnus, att du ska få den vård du har behov av från landstinget – oavsett hur länge du betalat skatt och oavsett vilket sjukdomstillstånd du har. Jag ska inte ge mig in på att försvara det som hänt, enbart försöka förklara. Och förbättra.

Bra att du snabbt fick tid till och behandling på sjukgymnastiken på sjukhuset. Synd bara att behandlingen ännu inte hjälpt dig. Sjukgymnasten kan säkert också hjälpa dig med remiss till en läkarbedömning om du har behov av det.

När det gäller situationen på Zätagränd har den varit extra ansträngd under det så kallade stafettläkarstoppet, ett beslut som togs av en enig landstingsstyrelse i våras.

Det absoluta stoppet är nu hävt men det råder fortfarande stora restriktioner för att få anlita bemanningsföretag för läkare, enbart landstingsdirektören får ta beslut om detta. Under hösten har bland annat Zätagränd undantagits från stoppet.

Byråkratin kring att byta hälsocentral kan den naturligtvis verka krånglig, särskilt om man är i en akut situation.

Rutinerna är gjorda med tanke på medborgare som önskar byta hälsocentral i ett lite längre perspektiv – om man exempelvis flyttar, byter arbetsplats eller vill byta av annan anledning.

Vi är medvetna om att det i många fall tagit för lång tid med byten av hälsocentral och konstaterar att det varit svårt med de bemanningsproblem vi har haft. Vi bedömer dock att det ska gå att förbättra med en högre läkarbemanning.

Du undrar över varför inte läkare kan byta arbetsplats och täcka upp för varandra när, i det här fallet, Zätagränd hade brist på läkare och Lugnvik var fullbemannad.

Detta görs i dag i viss utsträckning, men kan behöva göras ännu mer framöver. Det är en komplex fråga, mer komplicerad än man först kan tro, men från arbetsgivarhåll ser vi på möjliga lösningar.

I ditt försök att hitta en hälsocentral prövade du även att jämföra hälsocentralerna med varandra genom en tjänst som finns på landstingets webbplats. Du kom fram till "Hitta vård"-tjänsten, som är en del av den nationella webbplatsen 1177.se.

Den tjänsten lanserades först i betaversion, men är nu fullständigt utvecklad. Förklaringen till att länken inte fungerade när du provade den är den mänskliga faktorn. Vi hade helt enkelt missat att uppdatera länken.

Hälsovalet är lagstadgat. Man kan tycka det är trams eller riktigt bra, i våra ögon är det oväsentligt.

Det viktiga för oss som jobbar i landstinget är att verksamheten fungerar bra och smidigt för de medborgare som behöver vår hjälp.

Det har den uppenbarligen inte riktigt gjort ditt fall, Magnus. Vi beklagar det, tar till oss av din kritik och jobbar för att bli smidigare och ge snabbare vård till alla som behöver det.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel