Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst kan barnen verka bli bättre, men vad händer sedan?

I ett nyhetsinslag på SVT 8 augusti 2012 framkom att andelen barn som medicineras för ADHD mer än fördubblats de senaste fyra åren. Henrik Pelling, överläkare i barnpsykiatri vid Uppsala Akademiska Sjukhus, förklarade det med att medicinen fungerade så bra.

Frågor om jäv saknades.

Läkemedelsverkets representant fick frågan om man kunde vara säker på att medicinerna var ofarliga på längre sikt. Läkaren svarade: Så vitt man vet, i dag, är de ofarliga.

Det finns många mediciner/vacciner som först ansetts ofarliga, men som visat sig vara mycket skadliga.

Jag förstår föräldrars oro och förtvivlan, men vill uppmuntra till kritiskt tänkande. Visst kan barnen verka bättre till att börja med, men vad händer sedan?

Medicinering med Ritalin/Conserta, som innehåller ett amfetaminliknande ämne, har pågått i åratal i USA. Där finns många kritiska böcker och hemsidor. Peter R. Breggin (breggin.org) har bland annat skrivit boken ”The ritalin fact book – what your doctor won’t tell you about ADHD and stimulant drugs”. Han menar att medicinerna kan skada såväl kropp som psyke.

Jag gick in på fass.se och sökte på Ritalins (metylfenidat) biverkningar. Först möttes jag av texten: Beroendeframkallande medel. Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel.

Biverkningarna sträcker sig över flera sidor. Här några få exempel: Oregelbunden hjärtrytm, humörsvängningar, personlighetsförändringar, självmordstankar, hallucinationer, psykos, allergi, överaktivitet och mani.

Under rubriken ”Effekter på tillväxten” står: Då metylfenidat har använts i över ett år, kan det leda till en långsammare tillväxt hos vissa barn. Detta förekommer hos färre än en av tio barn. Utebliven viktökning och längdtillväxt kan förekomma.

Hur kan man utsätta barnen för detta?

Upprörd mormor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel