Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst kan en kille vara lucia

Conchita Wurst kunde iförd klänning och tät skäggväxt sopa hem hela Eurovision Song Contest i våras, men 15-årige Ragnar Ark i Duved får inte vara lucia trots att han både är blond och har långt, lockigt hår.

Annons

Det här hade ju gått att lösa på ett smidigare sätt. Ragnar hade kunnat få vara lucia på skolan medan man vid det mera högtidliga firandet i kyrkan låtit en tjej bära kronan – om det nu var så att man fruktade att ett luciatåg med en manlig lucia löpte alltför stor risk att brisera som en gigantisk fnitterbomb och därmed förstöra stämningen.

Eller var det allmänhetens vrede man såg framför sig? Att den bänkade församlingen skulle börja kasta kryddnejlikeprydda apelsiner och kladdiga fikon?

Luciadiskussionens vågor böljar höga över hela landet och allra mest på internet. Striden står mellan dem som vill att allt "ska vara som förut", och de som tycker att skolbarn själva ska få avgöra vilken roll de ska ha i luciatåget.

Ett av huvudargumenten för att luciarollen ska tilldelas en flicka brukar vara att verklighetens lucia var en kristen jungfru från Syrakusa som blev martyr efter sin död (omkring år 304).

Med samma logik är det alltså helt uppåt väggarna att män numera kan jobba som sjuksköterskor och till och med tituleras sjuksköterska. Upphovet till yrket var ju Florence Nightingale och hennes insatser vid Krimkriget 1854.

Men lika lite som dagens sjuksköterskor springer omkring med lyktor i händerna och låtsas att de är Florence Nightingale, har dagens luciaroll med martyren från Syrakusa att göra. Eller som Nationalencyklopedin sammanfattar:

"De i stor utsträckning unika svenska bruken kring lucia består av tre komponenter: en medeltida, en med rötter i 1600- och 1700-talen samt en nutida." Hur ska man ur detta enorma arkiv fiska upp det som är exakt rätt? Och vad spelar det för roll?

Märkligt blir det också när tomtarna i luciatågen ska utses. 11-åriga Uma i Skellefteå fick inte vara tomte, vilket skolan bland annat motiverade med att "gamlingarna på äldreboendet där ni ska lussa skulle bli så förvirrade och upprörda om det helt plötsligt var med en tjej som tomte”.

Efter en mediestorm nu i november tvingades skolan till slut backa, men i Duved viker man icke en millimeter, trots att bygdens riksdagsledamot Anna-Caren Sätherberg (S) uttalat sig och tycker att man ska släppa fram Ragnar.

Även i Duved nämner man att äldreboenden får besök av lucia med följe och att traditionella luciatåg därför är att föredra.

Det är fint att kommunala tjänstemän i Sverige värnar våra gamla, men i det här fallet tror jag faktiskt att den som sitter på ett äldreboende tycker det är fint och näpet med skolelever som sjunger och bär tända ljus. Vilket kön som tomtarna och pepparkaksgubbarna har skiter de förmodligen fullständigt i.

Jag har mycket svårt att tro att någon skulle bli så upprörd och mentalt instabil att personen måste skyddas i förväg. Det som gör mest ont i hjärtat på våra äldre är snarare storleken på deras pension.

När min dotter gick i fjärde klass spelade hon pojken Mowgli i en skolpjäs – borde jag ha gripit in där och sagt att den här könsrollsförvirringen kunde skrämma slag på mor- och farföräldrar?

Traditioner förändras över tid men har en förmåga att uppfattas som regelverk uthuggna i sten, åtminstone av dem som säger sig värna traditionerna. De gör dessutom misstaget att tro att "alla" håller med dem, men vore det så skulle ju inte diskussionerna uppstå.

Och varför är det så att en pojke som lucia är så oerhört mycket mer provocerande än en flicka som tomte?

•••

Ingen krönika utan ett omnämnande om trafiken i Östersund. Jag tackar för den fortsatta responsen på det jag skrev om Lillänge, men även om ÖP skrev om trafikreglerna där och på andra ställen i stan på två sidor varje dag och i en extra bilaga varje måndag, är jag rädd för att det skulle göra varken till eller från.

Problemet med trafikmarodörerna är inte att de inte kan reglerna utan att de skiter i dem. Och till skillnad från de oskrivna reglerna för ett luciatåg står faktiskt liv på spel när man tror att man kan göra som man vill.

Trevlig första advent!