Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst spökar det – eller?

Skulle du våga sova över på en av Sveriges spökigaste platser?

Det gjorde jag.

Hur är det med spöken egentligen? Finns de? En dag bestämde jag mig för att åka till den lilla byn Borgvattnet i Jämtland för att undersöka saken.

Alldeles invid den ensligt belägna kyrkogården finns där nämligen en prästgård där det sägs krylla av spöken. Många som har kommit till huset har lämnat det i panik sedan de har sett! Ja, vad är det egentligen de har sett?

Många har vittnat om ljud av fotsteg fast alla sitter stilla. Andra har sett skepnader svepa förbi.

Somliga har försökt att sätta sig i gungstolen på entrévåningen men våldsamt kastats ur stolen. Dörrar har oförklarligt öppnats och stängts.

Själv trodde jag inte riktigt på spökerier. Jag misstänkte att de som hade blivit rädda och lämnat gården helt enkelt skrämt upp varandra så pass att de till slut hade inbillat sig att de hade sett något spöklikt.

Jag gick runt och letade efter spöken i vartenda litet skrymsle och lyssnade efter misstänkta ljud, men upptäckte inget märkligt.

Vid tolvtiden mitt i natten vaknade jag med ett ryck.

Men det var inget konstigt med det. Jag hade ställt larmet just då för att ta en extra tur i huset under spöktimmen.

Det knarrade ordentligt i trappan trots att jag inte gick där, men jag tänkte att det väl inte var så konstigt med tanke på att gården byggdes på 1800-talet och att det faktiskt brukar låta om gamla trappor.

Jag gick och lade mig igen, somnade om och när jag lämnade prästgården morgonen efter en god natts sömn gjorde jag det utan att ha sett skymten av ett enda spöke.

Men fotografen som var med mig berättade att han tagit en bild på ett gammalt fotografi och att det då uppstått ett märkligt ljussken i fotografiet – trots att han inte använde blixt. Mystiskt! Men inte tillräckligt för att övertyga mig.

Läs mer om Borgvattnets prästgård på www.borgvattnet.eu.