Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst sviker regeringen

Anna Stjernström hyllar regeringen och näringsministern Maud Olofsson för hennes vägran att rädda jobben i Trollhättan. Men visst sviker regeringen.

Regeringen är inte bara ansvarig för skattebetalarnas pengar, utan också för att skapa förutsättningar för tillväxt och jobb i landet. Särskilt tungt blir sveket när man kommer ihåg förra valrörelsen, där de borgerliga partierna trummade fram budskapet om jobbpolitik.

Regeringen har tidigare utlovat 28 miljarder kronor i stöd till svensk fordonsindustri. Att man nu försöker smita från ansvaret för sitt eget löfte väcker enorm ilska. Regeringen Reinfeldt har i sin politik prioriterat stora skattesänkningar för framför allt höginkomsttagare. Den har inte tvekat att satsa mångmiljardbelopp av skattebetalarnas pengar när storbankerna har haft problem. Men när vanliga löntagare och industrin behöver stöd, möts de av passivitet och kalla handen.

Också Maud Olofssons krav på GM att ta sitt ägaransvar klingar falskt. Hittills har hon inte som näringsminister gjort någonting att rädda jobb inom statligt ägda bolag.

När det gäller framtiden för Saab måste Maud Olofsson och GM sluta skylla på varandra. De måste arbeta för att finna en konstruktiv lösning för jobben och framtiden. Regeringens agerande spär på oron och osäkerheten hos alla anställda, underleverantörer och andra i Trollhättan som är beroende av Saab.

Men det ökar också oron på andra håll i landet, där varsel är aktuella. Många har anledning att undra över om regeringen ställer upp för dem eller om de kommer att överges, när krisen är där. Nu behövs ledarskap, tydliga framtidssatsningar och försäkringar om stöd och utbildning. Att som den borgerliga regeringen bara stå passiv är ett historiskt svek.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel