Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visstidsanställningar väg in för unga

Inför valet nästa år sätter de politiska partierna ambitiösa mål för att få ner arbetslösheten och då särskilt ungdomsarbetslösheten.

Samtidigt förs det fram förslag om att kraftigt begränsa visstidsanställningar under förevändningen att det skulle öka tryggheten på arbetsmarknaden, men resultatet kommer i stället bli färre jobb totalt sett och ökade svårigheter för unga att hitta arbete.

För den verksamhet jag driver är möjligheten att kunna anställa personer under en säsong, eller extra under året, avgörande för att vi ska kunna verka här i Jämtland och erbjuda unga en väg in på arbetsmarknaden.

Kraven på att begränsa visstidsanställningarna verkar utgå från Sverige som ett land med en enda årstid där befolkningens semesterledighet är jämnt fördelad över året.

Tvärtom är vi många som driver säsongsbetonade verksamheter så som hotell och restauranger. Det ligger i verksamheternas natur att vi är beroende av om, och när, människor vill besöka oss. Då går det inte att sprida ut arbetet jämnt över året.

Besöksnäringen som mitt företag ingår i är en av de största ungdomsarbetsgivarna i Sverige och sysselsätter varje år cirka 150 000 ungdomar. Signaler från politiskt håll om att försvåra för oss att anställa unga genom att allvarligt inskränka möjligheterna att visstidsanställa oroar. Det skulle innebära ett hårt slag för många unga i Jämtland som söker jobb.

Våra verksamheter bidrar till att många unga får in en fot på arbetsmarknaden. Men om det blir svårare att driva säsongsbetonade företag är risken stor att jobben blir färre. Därmed kommer allt fler unga att gå arbetslösa. Det kan ju knappast vara tanken.

Besöksnäringen har stor positiv påverkan på ekonomin i Jämtland och för mig är det oerhört viktig att det ska gå att driva verksamhet här även om den är säsongsbetonad. Om politikerna menar allvar med att arbetslösheten ska minska så borde de fundera på hur vi skapar fler jobb – inte färre.

Susanne Andersson Pripp

Best Western Hotel Gamla Teatern

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel