Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vit makt-flaggor på flyktingboende

På lördagsmorgonen hängde två flaggor med vit makt-symboler utanför ett flyktingboende i Bräcke. Enligt polisen kan det röra sig om hets mot folkgrupp men än finns ingen misstänkt, enligt uppgifter till Länstidningen.

Under natten till lördagen hade någon placerat två flaggor med symboler som ofta används inom Vit makt -rörelsen på soptunnor utanför ett flyktingboende i centrala Bräcke där det bland andra bor människor med ursprung i Afghanistan, enligt Länstidningen. Symbolerna på flaggorna bestod av ett keltiskt kors och en örn med ett keltiskt kors i sina klor. Symbolen med örnen och ett hakkors användes ursprungligen av NSDAP, det tyska nazistpartiet.

Flaggorna upptäcktes av en förbipasserande på lördagsmorgonen som anmälde händelsen till polisen.

– Det är helt klart att riktat mot de invandrare som bor där, säger Lennart Bäckström från Öratjärndalen som var den som polisanmälde händelsen på lördagsmorgonen, till Länstidningen.

Det fanns dock ingen polispatrull i tjänst i Bräcke eftersom de går i tjänst först på måndag morgon, enligt vakhavande befäl i Östersund. Bräckepolisen kommer att undersöka ärendet och det kan röra sig om hets mot folkgrupp men ännu finns ingen misstänkt.

Brottet hets mot folkgrupp kommer av när en person eller personer skriver eller säger något som är hotfullt mot eller kränkande för en grupp människor som har att göra med hudfärg, nationalitet, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Även vissa symboler kan anses kränkande eller hotfulla, som hakkorset eller andra nazistiska symboler.

De keltiska korsen är förutom hakkorset de mest använda symbolerna inom den högerextrema rörelsen. Korsen användes av organisationer som inte ville använda symboler från Nazityskland på senare hälften av 1900-talet, enligt uppgifter från Expo.

Påföljden för hets mot folkgrupp är böter eller fängelse i upp till två år.