Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vita guldet som blev hårdvaluta

Här är snöhögen som skidvärlden trånar efter. Östersunds vita hårdvaluta blev över en natt bokstavligen guld värd. När alla andra skidarrangörer står på bar backe bönar och ber världseliten om att få komma hit och köra världscuppremiär. Det är tidernas möjlighet för ett Östersund som verkligen jobbat ihop till denna chans.

Kanske är det farligt att ta ut någonting riktigt positivt i förskott. Vi minns nyss hur det gick med serverhallarna, som fem i tolv gick Östersunds näsa förbi. Men onekligen är det nu väldigt nära att Östersund får överta längdskidåkningens världscuppremiär om ett par veckor. Norska Beitostölen har barmark och temperaturen vägrar som bekant sjunka under nollan dagtid.

Svenska skidförbundet, Internationella förbundet Fis och Östersunds kommun har redan haft en första sittning. Ingen säger hurra ännu, för Beitostölen äger frågan fram till onsdag. Men allt talar för Östersund. Det är bara att hålla tummar och att det åtminstone blir nattkallt. Då räcker snön för både längdskidåkare och senare skidskyttar. Enda sportsliga fara är just om snön slits för hårt av tränande skidåkare under ett antal veckor och inga snökanoner förmår ge påfyllning. Men ibland är det rätt att även ta en liten risk ...

Det är förstås en jättebingo för Östersund och Jämtland som destination om skidsportens världselit gästar staden två gånger under november–december. Fyllda hotell, restauranger som blomstrar, affärer som får fler kunder – ja listan kan göras lång på direkta plusposter.

Indirekt skulle en lyckligt genomförd skidweekend med längdskidåkningens världselit på plats i Östersund, kunna bli en veritabel folkfest. Tv-sändningar, vinterstudio och en svåröverträffad marknadsföring av Östersund som kommun och skidarrangör, vilket i så fall ger eko om en fortsättning. En gång med i Fis-kalendern, kan mycket väl innebära repriseringar för den som greppar möjligheten i flykten. Här är verkligen en sådan chans.

Ett år som annars har präglats av vattenproblematik och eländes elände när tusentals fick magsjuka, kan nu avslutas i dur. Kanske krävs det kraftsamling i form av att både kommun, näringsliv och många ideella krafter ställer upp. Men är det någon gång som alla borde ställa upp mangrant om det behövs, så är det väl nu.

Vinterstaden kan verkligen få göra skäl för sitt namn. Östersund som möjlig dubbel VC-arrangör inom loppet av 14 dagar vore ett lyft nu och en ännu större hävstångseffekt för framtiden. Det är bara att smida medan snön är frusen. För den finns ingen annanstans. Den är vit, men värd sin vikt i guld just nu.