Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vladimir Smirnovs kritik efter världscupen: "Östersund behöver jobba hårdare"

Årets världscuppremiär i Östersund har inte blivit någon publiksuccé.
– Östersund behöver jobba hårdare för att få hit publiken, menar skid- och skidskytteprofilen Vladimir Smirnov.

Den 51-årige kazaken är historiskt sett en av skidvärldens största stjärnor. I slutet av 80- och i början av 1990-talet var han en av de som dominerade världsscenen. Han tog totalt 18 medaljer i OS och VM.

Vladimir Smirnov var på prispallen i världscupen totalt 66 gånger och vann cupen totalt 90/91, då för Ryssland. 93/94 blev det en ny totalseger, men då för Kazakstan.

Sedan 1991 är han bosatt i Sverige. I dag pratar han perfekt svenska, om än med en viss brytning.

Missa inte: Skidguiden: Häng med på vad som händer under denna skidhelg

Sporten träffade honom under lördagens VC-sprint i Östersund. Smirnov är en nyfiken gäst under tävlingarna, dock utan någon koppling till IBU eller Kazakstans landslag.

– Jag är bara en åskådare. Jag och min fru är här och tittar på tävlingarna. Under fyra år var jag vicepresident i IBU (han har även varit medlem i de aktivas kommitté i IOC), men nu åker jag bara runt och tittar på. Vi brukar se två-tre tävlingar per år. Senast var vi i Ruka och såg längdvärldscupen.

Vad är roligast; längdskidor eller skidskytte?

– Atmosfären på skidskytte är härlig. Dessutom är det många nationer som kan vinna i skidskytte. Inom längdskidåkningen är det kanske bara tre-fyra länder som vinner, typ Sverige och Norge.

Smirnov ser flera skillnader mellan skidskytte och längdåkning. Han menar att de positiva bitarna överväger för skidskyttet.

– Det är inte bra att Norge dominerar så mycket i längd. Men det är inte konstigt heller. De har helheten, från de minsta till eliten, från alla många och duktiga tränare till den ekonomiska biten. Åkarna har verkligen bra support.

– Dessutom är skidor oerhört stort i Norge. Om du åker dit på vintern ser du hur var och varannan person åker skidor.

När Vladimir Smirnov tittar upp mot läktaren vid Östersunds skidskyttestadion blir han lite bekymrad. 2 100 åskådare i onsdags, följdes av en lägre siffra på torsdagen. Lördagens två sprintlopp lockade i alla fall strax över 4 000 åskådare.

Behövs det en eller flera svenska stjärnor för att jämtarna ska komma hit?

– Ja, kanske. Men Östersund måste jobba hårdare för att få hit publiken. Man måste kanske satsa på städer som Sundsvall, skapa ett paket med buss och biljetter. Helt enkelt hämta folk därifrån.

Smirnov börjar redan snegla mot VM 2019 i Östersund. Då vill han inte se så tomma läktarrader.

– VM ska vara en fest. Det är viktigt att Östersund kan få upp publiksiffran tills dess. Det vore väldigt tråkigt annars.

Läs mer:

Skidguiden: Häng med på vad som händer under denna skidhelg

Högbergs revansch - körde upp 60 placeringar: Det betyder mycket

Nelin efter succédebuten i världscupen: Helt sjukt kul!