Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-avslutningen blev en enda lång svensk besvikelseSödergren orkade inte ställa upp i femmilen ...

Tidigt i går morse tog Anders Södergren det definitiva beslutet att strunta i VM-femmil­en. Utan honom i medaljkampen blev den svenska resultatraden 28–30–31. När Petter Northug vann och blev VM:s skidkung hade svenskarna två–tre min­uter kvar att avverka.

För Anders Södergren fanns det fortfarande på lördagen ett litet hopp om att han skulle ställa upp, men han kände inte att krafterna skulle räcka och gav återbud i går morse.

var det i stället Marcus Hellner som hade hoppats på en framskjuten placering av svenskarna. Men efter tre mil kroknade 23-åringen.

– Jag blev inte riktigt trött, men jag orkade inte höja farten när de började öka tempot, sade Hellner besviket.

– Omedvetet var jag kanske rädd för att jag skulle få betala för det senare.

Hellner var med 28:e plats drygt två minuter efter segraren.

– Marcus behöver åtminstone kommande säsong på sig för att orka in med tätklungan. Kanske behöver han ytterligare ett år för att ta medalj. Det var två minuter upp, men skillnaden är liten för honom att orka hela vägen in, sade förbundskapten Joakim Abrahamsson.

norrmannen Petter Northug pallade för trycket och tog sitt tredje guld, det andra individuella, före ryssen Maxim Vylegzjanin och tysken Tobias Angerer.

Nästan 30 åkare fanns med i tätklungan inför slutstriden.

Nestorn Mathias Fredriksson, 36, avslutade sitt åttonde och sämsta VM med en 30:e plats. Raset började när han bytte skidor första gången.

– De var inte bra. Jag ville byta direkt, men fick åka 15 kilometer med dem innan det var nästa skidbyte.

har OS-säsongen nästa vinter som sin karriärs slutmål. Den här vintern har till stora delar förstörts av sjukdom och det var knappt han kom med i VM-truppen.

– Jag hoppar nog över Lahtis nästa helg. Jag behöver träna en del, sade han.

Under slutfasen tog Fredriksson på fräschare skidor in mycket på Hellner och Rickardsson. VM-debutanten Rickardsson är bättre i klassisk stil och blev 31:a.