Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-generalen efteråt: "En fantastisk chans"

Glädje, lättnad och stolthet: Alla möjliga tankar virvlade runt i huvudet på Östersunds delegation sedan det stod klart att Sverige på nytt får VM i skidskytte, nu 2019.

– Jag är oändligt lycklig, tacksam, men samtidigt även tom inombords just nu. De senaste två åren har väldigt mycket av min arbetstid gått åt till att förbereda den här dagen. Så lyckas vi och det är helt underbart, konstaterade VM-generalen Patrik Jemteborn efter att IBU gett Sverige och Östersund arrangörskapet 2019.

Omröstningen blev odramatisk. Många av IBU–representanterna insåg redan på förhand vartåt det lutade. Bland annat den ryske delegaten, vars egen kandidat Khanty Mansiysk knappast skulle ha något med utgången att göra. Då åkte ryssen hem – utan att själv vara med och rösta.

När första omgången var klar stod det klart att Östersund redan där fått egen majoritet: 27 röster av 49 med italienska Antholz som tvåa med 16 röster. Tjeckien och Ryssland var i detta sammanhang statister.

– När IBU-ordföranden Anders Besseberg läste upp resultatet och saluterade ut ordet Östersund, ja då utbröt givetvis det stora jubel- och kramkalaset, förklarar Patrik Jemteborn.

Nu har Jämtland/Härjedalen två VM samma vinter. Alpina mästerskapet avgörs i Åre och skidskyttet i Östersund.

– Vi kommer att ha lite och stå i, men det blir fantastiskt roligt och är en härlig utmaning, för både oss själva, för Åre men också för arrangörerna tillsammans, menar Patrik Jemteborn.

Konceptet med närhet till allt och bedyrandet av att alla atleter kommer att synliggöras i Östersund, känns ha gått hem hos kongressdeltagarna i Österrike.

Men det var förstås nervöst när Östersund på söndagsförmiddagen skulle upp på podiet och genomföra sin dragning om varför just jämtlandsmetropolen var bäst skickad att få mästerskapet.

Carl-Johan Bergman klagade på illamående och nervositet, precis som innan starten i en stor tävling. Patrik Jemteborn kände likadant.

– Nu är förstås de känslorna som bortblåsta och vi kan fira segern.

Den avslutande kongressmiddagen söndag kväll blir förstås någonting alldeles extra för deltagarna i svensklägret efter denna framgång.

– Samtidigt gäller att mitt i all eufori även visa ödmjukhet. Ryssarna var först framme och gratulera oss. Sedan tjeckerna, medan italienarna från Antholz naturligtvis var väldigt nedslagna och besvikna.

– Jag förstår deras reaktion. De tyckte sig ha ett starkt koncept, men utklassades. Sådant känns in i själen, säger Patrik Jemteborn, som själv upplevde samma sak för två år sedan, när Östersund förlorade omröstningen till 2017 års VM. Men nu gick det alltså vägen.