Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-silver till Buud

Den tidigare orienteraren från Mora har haft stora framgångar sedan han sadlade om till långdistanslöpning. Nu kan Jonas Buud lägga ett VM-silver till meriterna.

2009 blev svensken, som tävlar för IFK Mora, Europamästare på 100 kilometer och tvåa i världsmästerskapen 2009 och 2010. Han slog det svenska rekordet på 100 kilometer 2012 och på fredagen tog han VM-silver på samma distans i Doha, Qatar. Det blev hans fjärde silver på distansen och han kom in knappt fem minuter efter segraren, amerikanen Max King.

Inom Ultramaraton finns två kategorier av distanser, längd- och tidslopp. De lopp som tillhör kategorin längd måste överstiga den vanliga maratondistansen på 42 195 meter. Till de vanligaste distanserna hör 50 och 100 kilometer samt 50 och 100 miles. Tidsloppen handlar i stället om att springa så långt som möjligt inom en särskild tidsram, till exempel 6,12,24 eller 48 timmar. Det finns också lopp som sträcker sig över 6 dygn.

Det äldsta och största ultradistansloppet i världen är Comrades Marathon i Sydafrika som sträcker sig över 90 kilometer. Jonas Buud kom in på andra plats förra året vilket var den bästa svenska placeringen i loppets historia. I år har han även vunnit en av Europas största ultramaraton, Swiss Alpine Marathon, på distansen 78 kilometer, för åttonde året i följd.