Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-trio som gärna slår ur underläge

Tre jämtar finns med i den åtta åkare starka svenska truppen som jagar medaljer under junior- och ungdoms-VM i Presque Isle, USA.

– Det ska bli spännande och jag ska dit och göra mitt bästa, säger Martin Ponsiluoma, Tullus, som gör debut på den här nivån.

18-åriga Martin debuterade på internationell nivå 2013 på ungdoms-OS och är trots sin unga ålder tidsmässigt erfaren med nära ett tiotal säsonger som skidskytt.

Men debut på ett JVM som yngre junior innebär naturligtvis ytterligare ett snäpp upp på erfarenhetens stege.

– Det blir nog bra bara jag lyckas hålla ihop skyttet. Det är det absolut viktigaste om man ska ha en chans att hänga med, säger Martin som tycker att han kunnat förbereda sig som planerat.

Han får sällskap av Niklas Forsberg, Biathlon Östersund, och klubbkompisen Olle Olsson-Bad på planet som lyfter mot USA på söndag med den svenska truppen som består av fyra herrar och fyra damer.

Forsberg är den mest rutinerade i gänget. USA-vistelsen är hans fjärde stora mästerskap på den här nivån.

– Jag känner bara en stor längtan att få komma dit för det här är det jag sett fram emot under hela året, säger Forsberg som fyller 20 i år.

Ett JVM-silver i stafett från 2012 är hans tyngsta merit.

– Den erfarenhet jag samlat på mig under tidigare mästerskap är en trygghet. Säsongen har i stort sett varit som jag hoppats på och de senaste testerna har känts riktigt bra. Jag känner mig redo, säger en optimistisk Niklas som tycker att han personligen har lika goda chanser på sprint och distansen om skyttet sitter.

– Man måste skjuta hundraprocentigt om man ska vara med högst upp. Där finns det inga undantag där, menar Forsberg.

Olle Olsson-Bad får fira sin 20-årsdag i Presque Isle tre dagar innan han ställer sig på startlinjen i juniorsprinten över 10 km.

– Man är bara ivrig att få komma iväg, säger han dagarna innan planet lyfter.

Han har erfarenhet från JVM från fjolåret. Men det blev inte riktigt som han tänkt sig.

– Jag var sjuk i början av och missade första tävlingen. Sen hittade jag aldrig den rätta formen.

Olle tycker att formen är på uppåtgående.

– Det är svårt att veta vart man står. Jag har inte satt upp några personliga mål utan vill bara göra bra prestationer så får man se hur långt det räcker.

Förbundskaptenen för juniorlandslaget, Agnes Wredenberg, tror att trion har bra chanser till framskjutna placeringar.

– Alla tre är starka skidåkare så får de bara till det på skjutvallen så kan det räcka långt.

Tyskland, Norge, Ryssland och Frankrike är nationerna som dominerar på juniornivå både på herr- och damsidan.

– Konkurrensen är stenhård. Men Martin, Niklas och Olle tillsammans med Oskar Brandt från Karlstad har absolut en chans på pallen i stafetten om allt faller på plats, säger Wredenberg.