Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Volontäruppdrag på Västbanken

I början av november lämnar Göran Hember tryggheten i Östersund för ett tre månader långt uppdrag som följeslagare på Västbanken.

Annons

Till vardags jobbar Göran Hember som gymnasielärare i religion på Jämtlands gymnasium. Han har i många år varit intresserad av mellanöstern och har rest mycket i området. Nu har Göran tagit tjänstledigt för att åka ner till den ockuperade Västbanken och ett uppdrag som ekumenisk följeslagare.

– Som lärare i skolan pratar jag dagligen om denna fråga. Nu får jag en möjlighet att betyda något för folk i vardagen och kanske bidra lite till en möjlig lösning, berättar han.

Exakt var på Västbanken han kommer att bli placerad vet han i nuläget inte. Beroende på placeringsort kommer några av hans uppgifter bestå i att slå följe med palestinska skolbarn och att närvara vid gränsövergångar.

– Vi jobbar i internationella tvåmannateam som fotograferar och rapporterar. Kameran blir ett verktyg för att dokumentera eventuella brott mot de mänskliga rättigheterna.

Organisationen som Göran Hember kommer att jobba för, Kyrkornas Världsråd, är helt opartisk i själva konflikten. Däremot tar man ställning i frågan om brott mot de mänskliga rättigheterna.

– Jag åker ner med öppna ögon, säger Göran.