Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vov, vilka valpar!

Har funnits som vakthund och råttfångare på skånska och danska bondgårdar i hundratals år.

Gårdshunden är uppmärksam, snabbtänkt och pigg. Den bevakar gärna sitt hem. Rasen passar för många olika aktiviteter som till exempel agility, spårning och lydnadsträning. Det är viktigt att vara tydlig med vad som är rätt och fel om man har en gårdshund, de är nämligen ganska busiga.

Taxar har funnits sedan medeltiden och är i dag populära över hela världen. Den avlånga kroppsformen och de korta benen avlades fram för att taxen lätt skulle kunna ta sig in i räv- och grävlingsgryt. I dag finns det nio olika varianter av taxar, de delas in efter storlek och pälstyp.

Taxen är glad och finurlig. Den har ett bra temperament – är varken nervös eller aggressiv. Men du får räkna med att taxen har en egen vilja och är envis.

Rasen har funnits i cirka 100 år. Men dess förfader, den lilla dvärgspanieln, är över 1 000 år gammal. Dvärgspanieln var en mycket populär sällskapshund vid hoven i Europa. Alla kungligheter ville ha egna.

Cavalieren är glad, samarbetsvillig och med på de mesta. De umgås hellre än att arbeta. Enda ”problemet” är kanske att valparna är så himla gulliga att det kan vara svårt att säga till dem när de gör fel.

En italiensk ras med anor från 1400-talet. Den har fått sitt namn från det italienska ordet för sjö, ”lago”. Lagottons förfäder användes vid jakt av sjöfågel. Hundarna skolades sedan om till att leta efter tryffel, en dyrbar svamp som växer under jorden.

Lagotton är envis, men lättlärd, uthållig och gosig. Den gillar att bada och är snäll både mot människor och andra hundar. En lagotto MÅSTE få vara aktiv och jobba mycket!

Det är ett stort ansvar att ha hund. Experter brukar säga att man ska vara minst 12 år för att ha en alldeles egen. Tänk på att hundar behöver motion, sällskap och omsorg varje dag året runt. Dessutom bör inte hundar vara ensamma mer än fem timmar i taget. Valpar ska helst inte lämnas ensamma alls.

En egen hund av Lisbet Helleberg, Hundraser

i Sverige av Åsa Lindholm och Ulla Barvefjord

Rasen avlades fram i slutet av 1800-talet. Då använde fågeljägare retrievern för att hämta skjutna fåglar.

Golden retrievern älskar att bära saker i munnen och att jobba tillsammans med sin matte eller husse. Rasen är mycket lättlärd. Den är dessutom snäll och gosig. Enda nackdelen är egentligen att de är riktiga lortgrisar och gärna lägger sig i närmsta lerpöl.