Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vovvar på väg tillbaka

/
  • Här hjälper Frida Lundin hunden Qila att stretcha.
  • Här hjälper Frida Lundin hunden Qila att stretcha.
  • Qulia myser när hon blir torkad efter simturen i hundbassängen.
  • När kunderna öppnar dörren till Åre Hund Rehab i Såå möts de av en stor pool som upptar nästan hela lokalen. I poolen, som rymmer 14 kubikmeter vatten, finns gott om utrymme för simning och lek för hundar. Vattnet håller 26 sköna plusgrader och ser onekligen frestande ut för hunden Qila som mer än gärna tar sig ett dopp.Att rehabilitera hundar efter operationer har blivit allt vanligare, berättar Sophie Lundgren.
  • Frida Lundin förklarar att träning i bassäng är skonsamt för hundar som drabbas av ledbesvär, är överviktiga eller behöver tränas efter en operation.Åre Hund Rehabs verksamhet riktar sig både till friska och sjuka hundar. De sjuka, som kan ha genomgått operation kan behöva hjälp att återkomma till ett aktivt liv. Friska hundar kan få hjälp med träning inför tävlingar.

Annons

Att rehabilitera hundar efter veterinärbehandlingar har blivit allt vanligare. I vissa fall utför veterinärer inte operationer om inte deras ägare lovar att träna och rehabilitera sin hund efteråt.

– Det är inga konstigheter att hundar behöver rehabiliteras efter en operation, det är samma sak som med människor, menar Sophie Lundgren.

Åre Hund Rehab erbjuds massage, stretching och simträning. Frida Lundin och Sophie Lundgren, som bägge är utbildade hundfysioterapeuter, behandlar hunden men lägger även upp en träningsplan så att ägaren kan träna sin hund hemma.

– Man försöker hitta någon träning som matte och husse klarare. De kan dessutom lära sig ge massage, berättar Frida Lundin.

Stora djursjukhus har numera egna rehabiliteringsavdelningar. Om hundägaren har en sjukförsäkring kan den täcka kostnaderna för rehabiliteringen. Här i Norrland finns än så länge få hundrehabiliteringar.

berättar att sjukvården för husdjur har kommit långt de senaste åren. Tidigare var det svårt att komma till rätta med diskbråck hos hundar, numera kan hundarna få ett fullgott liv med hjälp av operationer och efterföljande rehabilitering.

– Redan dag tre eller fyra efter en diskbråcksoperation kan hunden gå till bassängen och börja träna. Hundarna kan bli helt återställda med hjälp av operation och träning, berättar Sophie Lundgren.

legitimerad naprapat och kan hjälpa hundar med ryggproblem.

– Det är inte så stor skillnad mellan att hjälpa hundar eller människor. Det viktiga är att det inte får göra ont för hunden när jag ger behandling, säger Sophie.

Mer läsning

Annons