Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vox Humana kritiserar skolprojekt

/
  • Härjedalens komun har sökt och fått pengar från Skolverket till olika projekt – bland annat projekt för matematik. Projekten kritiseras nu av Vox Humana. ”Inte en enda krona går till eleverna”, säger kommunstyrelseledamoten Michael Bellmann (VH).

Vox Humana går till attack mot olika skolprojekt där lärare ska vidareutbildas.

– Kommunen drar in fler och fler projekt samtidigt som resultatet bland elever sjunker, säger kommunstyrelseledamoten Michael Bellmann (VH).

Annons

Resultatet bland många elever i Härjedalen är lågt. Exempelvis klarar inte 32,1 procent av alla killar i nian på Södra skolan målen i svenska och när det gäller matematik klarar inte 27,6 procent målen. Och bara 70 av eleverna på gymnasieskolan uppnådde grundläggande behörighet.

Härjedalens kommun har sökt och fått pengar från Skolverket till olika projekt  bland annat projekt för matematik.

– Totalt har kommunen fått över sex miljoner kronor. Men inte en enda krona går till eleverna, säger Michael Bellmann.

Pengarna har bland annat gått till att vidareutbilda lärare i olika projekt.

– Det är inte lärarna som ska utbildas. Det finns inga vikarier när lärarna är borta utan i stället sätter skolan in exempelvis hemkunskapslärare på mattelektioner, säger han.

Han ska nu ta upp frågan i kommunstyrelsen.

– Jag tycker att vi ska sätta in mer resurser i skolan. Grundskolan har bra ekonomi. Det är en baggis att sätta in tio personer i skolan som kan fungera som stödpersoner. Och barnen ska få hjälp redan på lågstadiet, säger Michael Bellmann.

Rektorn på Södra skolan, Agneta Ljungsparr, håller inte med.

– Jag kan aldrig påstå att fortbildning är dåligt för lärarna. Lärarna som är på fortbildnig är borta i genomsnitt en dag i månaden. Vi håller exempelvis på att utbilda lärare i specialpedagogik för att kunna hjälpa de som halkat efter, säger hon.

Hon tycker inte att det behövs mer resurser.

– Däremot måste vi kanske bli bättre på att använda de resurser vi har, säger Agneta Ljungsparr.

Inte heller ordförande i barn och utbildningsnämnden, Leif Nilsson (S), håller med Michael Bellmann.

– Vi pratade om det här med honom under ett möte i måndags. Vi förklarade att om någon lärare är på kurs så sätts det in ersättare. Och han nöjde sig med det svaret, säger Leif Nilsson.

Annons