Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vox Humana krympte rejält i Härjedalen

Sverigedemokraterna mer än fördubblade sina röster och Vox Humana backade med fyra procent vilket gör de två partierna till de stora vinnarna respektive förlorarna i Härjedalens kommunval.

Annons

Det mesta tyder på att allting kommer att bli sig likt i Härjedalens kommunpolitik. Det vill säga lika som under den senaste mandatperioden.

– Vi är ganska nöjda med kommunvalet, kommenterade kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S) under valnatten.

Någon lösning på vilka som skulle styra hade han inte att bjuda på.

– Det är alldeles för tidigt att säga det nu. Vi ska förstås prata med de andra partierna, menade Gottrid Jonsson som tillade att han var nöjd med hur samarbetet den senaste mandatperioden fungerat.

– Visst har det varit ovant men man får ge och ta, sa Jonsson om samarbetet över blockgränserna.

Stor vinnare i kommunvalet var Olle Larsson, Sverigedemokraterna.

– Partiets mål var förstås att ta plats i riksdagen och jag är även väldigt nöjd med kommunvalet, påpekade Larsson som fick se hur mer än dubbelt så många härjedalingar röstade på hans parti i jämförelse med förra valet.

Förlorare i kommunvalet blev Vox Humana som tappade drygt fyra procent av sina väljare.

– I princip gör det inte så stor skillnad. Vi får acceptera resultatet och konstatera att härjedalingarna är nöjda med att det är som det är. De flesta tycker väl att vi har en bra skola, äldreomsorg och så vidare, konstaterade Vox Humanas ordförande Gabriella Persson-Turdell.

Starkt gick Centerpartiet och Moderaterna som båda ökade sitt väljarantal och båda gick dessutom förbi Vox Humana storleksmässigt.

– Vi hade ett mål att nå 15 procent men det gjorde vi inte riktigt, säger Centerns frontman Anders Häggkvist.

• Hur ser ni på att vara med och styra kommunen tillsammans med V och S som ni gjorde den senaste perioden?

– Det behövs en konstellation som är liknande den som är i dag, men om den blir exakt lika är svårt att säga. Nu ska det bli intressant att se om Vox Humana och Sverigedemokraterna gör ett valtekniskt samarbete för att ta oppositionsrådsposten.

Annons