Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vox Humana ut ur högsta politiska ledningen?

Lokala partiet Vox Humanas partiledare Pelle Persson kan komma att sparkas ut ur kommunledningsutskottet (KLU). Kommunstyrelsen vill ändra i sitt reglemente och om förändringen går igenom i kommunfullmäktige sitter Pelle Persson löst.

Bakgrunden är den översyn av den kommunala organisationen som pågår. Vid förra onsdagens kommunstyrelse beslutade ledamöterna om ny organisation för kommunen, ett förslag som tagits fram efter en översyn som presenterades i november förra året. Den pekade bland annat på en otydlig organisation och oklara roller för politiker och tjänstemän.

– Vi måste stärka den politiska ledningen och ledningen för tjänstemännen och skapa en bättre rollfördelning, säger Gunilla Zetterström Bäcke (S), kommunalråd i Härjedalen.

Strukturen med tre stora förvaltningar, samhällsbyggnad, social och utbildning, blir kvar. Men flera stödfunktioner, som i dag är utspridda på förvaltningarna, förs in i en serviceenhet som ligger direkt under kommunstyrelsen, för att få till en bättre samordning.

Förslaget röstade igenom i kommunstyrelsen och kommunchefen Gunnel Gyllander har fått i uppdrag att genomför den nya organisationen.

Vox Humanas två ledamöter reserverade sig. Partiledarne Pelle Persson la tidigare i år fram ett eget förslag på ny organisation. Han har tidigare varit med om att lägga ner samhällsbyggnadsnämnden, där han satt som ordförande. Formellt är det kommunstyrelsen och kommunalrådet som har det politiska ansvaret för den förvaltningen.

Vid det senaste fullmäktigemötet meddelade S och V att de avbryter samarbetet med Vox Humana. Samarbetet kom till efter valet och gav Vox Humana en plats i KLU, där de flesta viktiga ärenden först kommer upp.

Nu vill Gunilla Zetterström Bäcke ändra i reglementet så att sammansättningen i KLU förändras. Enligt förslaget ska ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen sitta med, samt ordförande i nämnden för bildning, fritid och kultur och två ledamöter från oppositionen. Centern och Moderaterna har varsin oppositionsplats.

Förslaget gick igenom med tillägget att det ska gälla mandatperioden ut. Eftersom det handlar om en ändring i kommunstyrelsens reglementet, måste fullmäktige fatta beslutet.

– För att få en bättre styrning och samordning i den nya organisationen vill vi att ordförandena i de tre största nämnderna ska vara med i KLU. Det blir jag för samhällsbyggnadsnämnden, Anna-Lena Andersson (S) som är vice ordförande i KS men också ordförande i socialnämnden och Helena Larsson (V), ordförande i nämnden för bildning, fritid och kultur. Sedan har oppositionen två platser. Hur de vill fördela dem är upp till dem, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Så det finns igen baktanke i det här, att ni vill få bort Pelle Persson från KLU, nu när ni inte längre har ett samarbete med Vox Humana?

– Nej. Om vi ska följa den nya organisationen och jobba med den på ett bra sätt måste vi ha med oss KLU. Det handlar om att jobba strategiskt och långsiktigt. Vi har fått kritik för att vi inte når ut med vårt budskap och det här är ett sätt att bli bättre på det, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Läs mer: Rapport om kommunens organisation pekar på stora brister