Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vox Humana vill aktualisera översiktsplan

Vox Humana reserverar sig emot kommunledningsutskottets beslut att bereda tillfälle till samråd för att möjliggöra en etablering av vindkraftverksparker i östra Härjedalen.

Annons

Förra onsdagens beslut i kommunledningsutskottet, att ett förslag där 167 vindkraftverk tillåts i östra Härjedalen ska ställas ut på samråd, förkastas av Vox Humana som lämnat en reservation.


– Vi anser inte att Härjedalens unika natur bör förstöras genom industriell vindkraftsproduktion, bara för att vissa politiker går i dubiösa företags ärende, säger oppositionsrådet Michael Bellmann som påpekar att mer än 500 människor inom berört område har fört fram synpunkter. – 94 procent av dem vill inte ha storskalig vindkraft. Vox Humana anser att man ska respektera folkets vilja, säger Bellmann som berättar att partiet är för småskalig vindkraft och tycker att max 30 verk med en höjd på upp till 150 meter kan tillåtas.


– Så står det i nuvarande översiktsplan vilken bör aktualiseras. Även mindre verk så kallade gårdsverk till självförsörjning av el bör tillåtas.


• Bör inte Härjedalen ta ett ansvar för att landet ska kunna ställa om till förnyelsebar energi?


– Tillsammans med redan befintlig vattenkraft uppfyller kommunen lätt både de nationella och internationella målen. Vox Humana ser sitt globala ansvar i att bevara östra Härjedalens unika naturområden för Europas, världens och framförallt Härjedalens kommande generationers framtid, för oss själva, våra barn och våra barnbarn.

Annons