Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VV ska utnyttja vågmästarrollen

Dött lopp mellan alliansen och de rödgröna i Åres kommunval sätter Västjämtlands Väl i ännu en guldsits.
– Det kommer att bli ett väldigt springande här, säger partiets språkrör, Maria Kjellström.

#kandulova –klicka här för att se vilka löften politikerna i Åre gav inför valet.

Precis som för fyra år sedan slutade det med en rafflande valduell när Åres väljare gick till valurnorna i går. Och precis som senast så kan det bli Västjämtlands väl som avgör vilka som ska få styra kommunen den kommande mandatperioden.

För medan Alliansen och de rödgröna partierna har femton mandat vardera i det preliminära valresultatet har VV fem på egen hand och det block som lyckas få till ett samarbete med dem kommer också att få makten.

Socialdemokraternas lokale ordförande Peter Bergman säger sig ha alla dörrar öppna än så länge och utesluter inga samarbeten över huvud taget.

– Det finns lite olika bud inom partiet och på onsdag ska vi sätta oss ner för att diskutera dessa. Min förhoppning är att jag kommer att få mandat att bilda en förhandlingsgrupp som kan få uppdraget att försöka bilda en majoritet tillsammans med andra partier.

Centerpartiets Daniel Danielsson är precis lika öppen för förslag.

– Det är inte jättetydligt vad som kommer att hända och vi vill vänta på att alla röster räknats färdigt innan vi sätter oss ner för att diskutera hur vi kan bilda majoritet, säger han, men påpekar att han har svårt att se sitt parti i en konstellation utan de andra allianspartierna.

Den som utstrålar mest energi morgonen efter den sena valvakan är VV:s språkrör Maria Kjellström, som är mycket nöjd med att partiet lyckats behålla alla sina mandat i fullmäktige och än en gång hamnar i en stark vågmästarroll.

– I förra valet fick vi många missnöjesröster som vi nu har lyckats ersätta med röster för vad vi faktiskt har uträttat och det är jag väldigt nöjd med, säger hon.

Redan i eftermiddag kommer hon att sätta sig ner med sina partikollegor för att rita upp strategier för det politiska schackparti som kommer att utspela sig i kommunen den kommande tiden.

– Jag tror inte att vi kan fortsätta det tidigare samarbetet rakt av, utan vi kommer att vilja sitta ner med alla för att se i vilken konstellation vi kan få igenom flest möjliga av våra vallöften, säger Maria Kjellström.