Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Waltersson säljer kiosken och får äntligen semester

Har man inte haft semester på 37 år så är det onekligen på tiden.

Det är också onekligen en epok som går i graven när Jan Waltersson säljer sin kiosk på Prästgatan 2.

Ni vet, den där på hörnet, bredvid sjukhuset. Vid blomsteraffären.

– Det ska bli riktigt skönt, hälsar han. Text&Foto: Anders Lundin

Vi börjar med att kontrollera sanningshalten i ryktet att kioskägaren Jan Waltersson inte haft semester på 37 år.

– Det stämmer. Ända fram till 2007 hade vi öppet sju dagar i veckan, men sedan dess har jag nöjt med mig sex dagar. Det är klart, någon ströveckas semester har man väl haft, men man måste ju se till att hålla öppet på helgerna när det är flest kunder, berättar han.

Walterssons Frukt och Konfekt slog upp portarna 1977, men kiosken öppnade redan 1956 i samband med att huset byggdes, liksom blomaffären på hörnet. I 37 år har Jan Waltersson sålt allt från veckotidningar, tobak, smågodis till hushållspapper. Plus en och annan bong för Svenska spels räkning så klart.

Om en månad går han i pension, och lämnar över nycklarna till de nya ägarna. Det fanns gott om spekulanter på kiosken, och det var aldrig aktuellt att den skulle bommas igen för gott.

– Det här är faktiskt ett bra läge. Kiosken ligger mitt i ett stort bostadsområde, och dessutom ligger den granne med länets största arbetsplats, säger Jan och nickar i riktning mot sjukhuset.

De flesta kunderna utgörs av landstingspersonal och besökare till patienter på sjukhuset. Däremot är det betydligt färre kunder på helgerna nu för tiden, vilket Jan skyller på neddragningarna inom vården.

– Det ligger ju knappt kvar några patienter på söndagarna längre, som var en stor besöksdag förut. Nu räcker det med att de kan blinka så skickas de hem redan på fredagen, säger han med allvar i blicken.

Är kiosken lönsam?

– Ja, det går ganska bra faktiskt. Det kommer ju nya trender hela tiden, och just nu är det egengjort snus och tobak som gäller. Men om jag skulle börja om på egen hand nu så skulle jag satsa mer på fastfood och sallader. Vi får se om de nya ägarna kanske anammar det.

När vi frågar hur han ska spendera ledigheten fram-över så början har klia sig i huvudet.

– Ja du, jag har nästan börjat planera alldeles för många projekt. Dessutom har jag tre fastigheter att ta hand om. Men en sak är i alla fall säker, i höst tänker jag åka till USA, närmare bestämt till New Orleans och Nashville. Innan dess hoppas jag även hinna med lite utterfiske vid stugan i Näkten.

Jan Waltersson ser fram emot att äntligen få ordentlig semester, efter 37 år som kioskägare.