Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wången bygger nytt inför SM

Wången investerar sexsiffriga belopp på en ny passbana inför sommaren islandshäst-SM, 26–29 juni.
– Det är nödvändigt, säger vd:n Johan Sundberg.
 

Wångens hästcenter i Alsen arrangerade SM för islandshästar senast 2006. Då kom det cirka 8 000 besökare till tävlingarna.

Nästa års SM-upplaga väntas samla ungefär lika många besökare. 300 starter ska göras, något som kommer att bli en präktig utmaning för Wången.

– Det är nästan mer än vi klarar av. Det vi däremot kan säga är att Wången är unik i islandshästvärlden med att ha allt samlat på samma ställe. Boende, stallar, tävlingsbana, ja allt, säger Sundberg.

Wångenledningen kommer att gradera upp sin anläggning till SM. En helt ny passbana ska byggas.

– Vår gamla passbana håller inte SM-standard längre. Bland annat är lutningen för skarp. Det rör sig om en ganska stor investering, men det känns helt rätt, säger Johan Sundberg.

Hur mycket kommer det att kosta?

– Det är ett sexsiffrigt belopp. Jag vet inte exakt, så det här är bara en uppskattning.

Den nya banans utformning är anpassad helt efter islandshästarna.

– Tydligen är det en stor fördel om hästarna kan springa mot stallarna. Det har en stor, psykologisk effekt. Islandshästar är smarta, men samdigt bekväma djur och man ska inte underskatta betydelsen av att de kan se stallarna.

Den nya passbanan blir 300 meter lång och kommer att byggas i direkt anslutning till den nuvarande ovalbanan, intill Wångens travbana. Markarbetena inleds inom kort. Även den befintliga ovalbanan kommer att rustas upp inför SM.

– Vi är övertygade om att den nya passbanan blir ett rejält lyft. Med tanke på hur banan är placerad så kommer deltagarna förmodligen att uppleva att de rider rakt in i fjällvärlden. Det blir hur som helst en mäktig vy att rida mot och vi hoppas att den inspirerar både hästar och ryttare till topprestationer, säger Katarina Bodne, Gneisti Islandshästförening, i ett pressmeddelande.

Fotnot: Fyra grenar kommer att avgöras på passbanan: speedpass, stilpass, passlöp över 150 meter respektive 200 meter.