Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wången har en särställning

ÖP och DN har i artiklar visat att Dille Gård AB är en privat gymnasieskola som utnyttjar ett kryphål i lagen för att tjäna pengar.

Det rör sig om miljonbelopp i kommunala skattemedel som bolaget kapar åt sig genom skriva in elever inom häst, hund, jakt, fiske och äventyrsturism på den nationella skogsinriktningen.

Ersättningen för en skogselev är nämligen mycket hög, eftersom eleverna ska lära sig att hantera de avancerade fordon som används i dagens skogsbruk. Det är oklart om eleverna på Dille Gård vet om att de är inskrivna på en skogsutbildning. På Dille Gårds hemsida finns ingen tydlig information om att alla elever på skolan går en skogsinriktning.

I en debattartikel gör Hans Stenberg, Dille Gårds vd och delägare, ett försök att framstå som en seriös skolhuvudman genom att kritisera Jämtlands Gymnasieförbund (JGY) och Wången.

Stenberg menar att Wången skulle vara en konkurrent till Dille och att JGY (som är en av Wångens huvudmän) inte följer gällande regelverk.

På Wången finns sedan flera år en av landets två hästutbildningar med riksrekrytering. Utbildningen har därför en särställning vad gäller kvalitet och branschkoppling, vilket ger en högre eleversättning som staten fastställer.

Nyligen beslutade Skolverket att förnya riksrekryteringen och att alla elever ges en tydlig yrkesutgång mot hästskötare inom den nationella djurinriktningen. JGY och Wången och följer Skolverkets beslut, beslut som aldrig har varit ifrågasatta av vare sig staten eller kommunerna.

I slutet av mars kom ett delbetänkande i den så kallade yrkesprogramsutredningen där regeringens utredare vill täppa till Dille Gårds kryphål i gymnasieförordningen. Jag välkomnar förslaget. Det finns en bred uppslutning från såväl riksdagspartierna som näringslivet om att Sverige behöver yrkesutbildningar med hög kvalitet som är knutna till arbetslivets behov. Då blir det bra för både elever och företag.

På Torsta finns för övrigt en skogsutbildning som är anpassad till elevernas arbetsmarknad och skogsnäringens intressen.

Anton Waara (S)

ordförande Jämtlands Gymnasieförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel