Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wången hoppas på en världsrekordbana

Förberedelserna inför sommarens Islandshäst-SM på Wången är i gång.

Det är islandshästföreningen Gneisti som är arrangörer för mästerskapet i samarbete med SIF (svenska islandshästförbundet).

– Det är SIF som utsett Gneisti till SM-arrangörer och eftersom Wången är Gneistis hemmabana är det naturligt att SM hamnar hos oss SM hos oss, något som vi verkligen ser fram emot, säger Ronney Wickzell som är marknadschef på Wången.

Det är tredje gången som SM arrangeras på riksanläggningen, men första gången han själv är med och upplever mästerskapet på plats.

– På ett personligt plan ser jag fram emot atmosfären och känslan. Det kommer bli väldigt häftigt det här, säger han.

Ronney berättar att man ska bygga en helt ny så kallad passbana, där bland annat fartgrenarna i SM kommer avgöras.

Det finns en sådan bana sedan tidigare men den nya ska ge nya möjligheter.

– Vi hoppas på att det ska bli en världsrekordbana. Det är en rak bana med målgång i riktning mot stallet, något som anses trigga hästarna att springa snabbare, förklarar han.

Och han får medhåll av Mikaela Madsen, andraårselev på hippologutbildningen på Wången, som passande nog rider förbi.

– Jag tror att det är bra för hästarna att få vara i den här miljön. Det är också bra om de springer i riktning mot stallet, det blir att de ska hem. Eller, egentligen att de ska till maten, hästar är väldigt matmotiverade djur, säger hon och skrattar när femårige Kátur nafsar henne lite i handsken.

Med nästan fyra månader kvar är det ännu okänt huruvida Mikaela själv sitter upp i sadeln som tävlande i SM men hon har två egna hästar, varav en finns hemma i Linköping, som i så fall kan komma på fråga.

– Jag kommer självfallet vara på plats. Om jag tävlar själv ser jag förstås fram emot att få mäta mig med eliten, men om jag "bara" blir åskådare så blir det en tillräcklig sporre för att en dag själv vara med bland eliten, säger Mikaela.

Den nya passbanan och upprustningen av den blivande marknadsplatsen, mobila läktare och uppfräschning av den andra banan, ovalbanan, kommer vara gynnsamma i ett längre perspektiv också.

– Det är en förbättring som skulle gjorts i vilket fall. Om vi inte fått SM hade det kanske gjorts först om något eller några år, men underhåll måste man satsa på, säger Ronney.

Vad slutnotan för byggnationerna blir är osäkert men Ronney påpekar att satsningen sker inom ramen för Wångens investeringsbudget.

– Sedan finns det många vinster i det här som inte kan räknas i kronor och ören. Vi får visa upp anläggningen, eleverna får visa upp sig och det kan leda till att vi lockar nya elever.

– Om vi genom det här får en ny elev så är det värt investeringen, genererar det flera elever är det bara ännu bättre, avslutar han.

Ronney Wickzell tror att satsningarna de gör nu kommer lyfta hela SM.

Mikaela Madsen och femåriga Islandshästen Kátur har varit ett team i fem veckor. Islandshästar har varit en favorit under många år. "De har mycket personlighet. De är väldigt trygga men kan också ha mycket hyss för sig. De är väldigt speciella", säger hon.