Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wassbergs varganalys är klockren

Thomas Wassberg hade modet att resa sig och tala fritt ur hjärtat. Han konstaterade att vargen måste bort från de svenska skogarna. Han vågade det som andra kändisar inte skulle ha vågat.

Thomas Wassberg är känd för att stå med båda fötterna på jorden. Han är jägare och skogsman. Han har nära relationer till samerna och har sina rötter i vargdränkta Värmland.

Hans analys är klockren. Förr eller senare kommer det som hände innanför stängslet på Kolmårdens djurpark att hända i det vilda. För vargen är människan inget annat än en presumtiv måltid.

Det är galenskap att vägra inse detta. Vargen är inget utrotningshotat djur. I Ryssland finns de i hundratusental och där skrattar man åt oss tokiga svenskar. Här är vi beredda att acceptera hybrider som egentligen borde skjutas bort omedelbart. Varför lär vi aldrig få veta.

I media ser det ut som om Wassberg är en kuf som är ensam om sina åsikter i vargfrågan. I debattprogrammet på tv behandlades han nästan som en förbrytare.

Programledaren favoriserade värnarsidan och lät dem hålla låda det mesta av tiden och möjligheten till slutkommentar gick även till dem.

Per Lennartsson, känd från den så kallade Svenljungagruppen, viftade frenetiskt, men han var en känd vargmotståndare så han fick inte komma till tals.

Följden blir, om inget görs åt denna paria, att samekulturen, fäbodkulturen, jägarkulturen, det rörliga friluftslivet och flera näringar försvinner.

När detta har skett kommer värnarsidan att slå ifrån sig. De är inte vuxna nog att känna sitt ansvar. De är inte drabbade på samma sätt som landsbygdens folk. De flesta bor i stan och saknar empati med människorna utanför. Till detta nickar våra understödstagare i parlamentet bifall.

Vi som står upp för Wassberg och hans åsikter är ingen liten skara, vi räknas i hundratusental i vårt land. För oss är Thomas Wassberg inte bara en hjälte i skidsammanhang, utan också i denna viktiga landsbygdsfråga.

Mats Eriksson

Rädda Jakten

Roland Johansson

Jägarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel