Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wibe sa nej till debatt med sd

/
  • Ekonomiprofessorn Sören Wibe från Umeå var 20 år när han lämnade barndomens och uppväxtens Östersund. I valkampanjen på Gågatan i Östersund träffade han flera gamla bekanta.Foto: Olof Sjödin

I skuggan av Sverigedemokraterna försökte i går Junilistans toppnamn i EU-valet, Sören Wibe från Umeå, att värva röster.

Annons

Han var nöjd över hur traven med valfoldrar krympte på bordet på Gågatan i närheten av Intersportbutiken.

– De går ut som smör i solsken. Det är skillnad mot i Danderyd.

Den forne s-politikern och Europaparlamentarikern för socialdemokraterna, Sören Wibe, säger sig fortfarande vara socialdemokrat rent ideologiskt. Men när han accepterade att leda EU-partiet Junilistan så avsade han sig samtidigt medlemskapet i Social demokraterna.

I stället för mikrofon och högtalaranläggning talade han personligt med dem som stannade till när han delade ut valmaterialet.

Det handlade om att de 46 människorna på Junlistans valsedel har olika politisk uppfattning, räknat på vänster-högerskalan, men att de alla är djupt EU-kritiska.

De vill bland annat begränsa EU:s makt över de enskilda EU-länderna. De är motståndare till att EU utvecklas till en superstat, ett Europas förenta stater. De jobbar för att minska byråkratin inom EU. De vill halvera Sveriges EU-avgift som kommande år kommer att ligga på över 30 miljarder kronor per år. De vill öka återbetalningarna från EU så att de blir nästan lika stora som inbetalningarna. Och de vill behålla den svenska kronan.

Bland dem Sören Wibe språk ade med fanns 73- åriga Marie-Louise Eriksson från Torvalla som är bekant med Sören Wibes 89-åriga mamma Solveig Wibe som bor i Östersund, som sonen lämnade i 20-årsåldern.

– Det var det bästa som kunde hända att få träffa Sören här på Prästgatan, sa Marie-Louise Eriksson. Annars ser man honom bara på tv.

Även 27-årige Erik Almqvist från Lund sökte upp Sören Wibe. Men det var för att bjuda över honom på debatt med Sverigedemokraterna som hade valmöte på Stjärntorget vid Biostaden.

Fastän Sverigedemokraternas kampanjledare Erik Almqvist lockade med att Radio Jämtland skulle sända direkt så tackade Sören Wibe nej.

– Det är tråkigt. Det är så många som inte vågar ta debatten, sa Erik Almqvist.

– Det skulle vara att ge dem ett större erkännande än vad de förtjänar, förklarade Sören Wibe.

Ett tag trodde han att den ett år äldre Sven-Olof Sällström från barndomens Hamngatan i Östersund är densamme som den som nu toppar Sverigedemokraternas valsedel. Men det är en yngre namne.

– Det blev jag glad för. Jag vill ju inte att det ska gå så illa med mina barndomsvänner.

Mer läsning

Annons