Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wictorias trädgård – en gömd oas

När Wictoria och Peter Boije köpte den gamla gården 2004 var den försummade trädgården full av ogenomtränglig sly. Sedan dess är den under ständig konstruktion och i dag är den en prunkande oas.

På vägen mot Bräcke, innan Gällö går vägen mot Fanbyn. Uppe på en höjd med utsikt över sjön ligger Riksdagsmannagården med ett gult kulturmärkt hus, utsmyckat som anstår ett hus från 1880-talet. Men huset är inte gårdens huvudattraktion utan trädgården, som gör skäl för sitt namn, Secret Garden.

– Folk läser min blogg och vill komma hit, men den verkar vara för hemlig, säger Wictoria Boije.

När hon och maken Peter köpte gården hade huset inte varit bebott på flera decennier och tack vare det fanns både takmålningar och gamla kakelugnar kvar. Samtidigt som de målade fasaden började Wictoria med det enorma arbetet att anlägga trädgården. Hon handgrävde allt. Sälgar och rönnar som tagit över röjdes bort och den fantastiska utsikten kom fram. I stället anlades dammar och friväxande rabatter i en salig blandning.

– Vi fick höra att det inte gick att göra något av det. Men trädgården blev ett sätt att få ut kreativiteten, säger Wictoria Boije. Hon är fotograf och jobbar ibland för olika trädgårdstidningar och har också en fotoutställning i bryggstugan på gården med bland annat bilder från trädgården och huset. Peters roll på gården handlar mer om det tekniska, som att ordna med rening av vattnet som porlar överallt.

Trädgården varierar mellan strikt design och vild men tuktad växtlighet. I en av dammarna simmar ett antal enorma karpar under nät för att storskraken inte ska ta Rödluvan, Riddarhingsten eller någon av de andra. Den andra dammen för tankarna till en svart skogstjärn i ett upplyst skogsbryn. Längre bort, förbi den välvda träbron, finns en liten kallkälla som skapar älvdans i ett lövrum.

– Jag vill gärna återskapa det där mystiska, säger Wictoria Boije.

Designen känns otvungen och vildvuxenheten som Wictoria medvetet behållit längre in i trädgården bryter väl av mot det mer arrangerade. Lövrummet erbjuder svalka på varma dagar och i växthuset brinner den gamla vedspisen i järn när vädret är kallare och blötare.

Arbetet med trädgården dokumenteras och publiceras bland annat på bloggen. Arbetet pågår ständigt och det finns planer på att bygga ut ännu mer. Det är ett intresse mer än ett jobb och det finns alltid något att göra.

– Det är som att måla en tavla, man målar inte från en sida till en annan utan man målar lite här och där.

På söndag håller 100 svenska trädgårdar öppet samtidigt för allmänheten genom tidningen Lands Öppen trädgård. Secret Garden tar vanligen emot besökare då och då men genom att ha öppet på söndag hoppas de att fler ska få upp ögonen för eventet.

– Det är populärt och känt i söder men vi vill att det ska bli lika känt här, säger Wictoria och Peter Boije.