Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wikén fick positiva svar inför premiären

Emma Wikén hade en skraltig fjolårshöst och letade länge efter en bort­tappad skidform. Hon fann den till sist i Sotji, tog OS-guld i stafett och gjorde succé. Nu väntar en ny mästerskaps­säsong med VM i Falun som huvudmål.

Efter OS blev det hemflytt från Falun till Östersund, Viktoria-stipendiet på Öland tillsammans med övriga stafettlaget och allmän uppståndelse.

Fast den känns hon inte märka av.

– Jag störs inte av någon extra uppmärksamhet. Det är lika lugnt som tidigare för min del, konstaterar 25-åringen från Åsarna, som numer är nästan lika given i landslaget som Charlotte Kalla.

Det är dagen före när vi möter Emma Wikén både ute i spåret och lite senare på hotellet i Bruksvallarna. Snart ett par veckors gnuggande runt, runt på fyrakilo­metersslingan ska krönas med tre tävlingsdagar.

Emma Wikén är anmäld till rubbet. Även söndagens sprint, men hon funderar själv om hon inte tagit sig vatten över huvudet.

– Kanske räcker det med fredag–lördag och distansloppen i både klassiskt och fristil. Vi får se.

Den från i fjol borttappade höstformen är numer bara ett minne. Emma Wikén känner sig trygg med vad hon hittills presterat fram tills i dag. Ett internt landslagstest för några dagar sedan gav henne de besked hon ville ha.

Hur bra åkte du?

– Jag fick positiva svar. Mer än så får du inte veta, ler hon underfundigt, men till synes fylld av självförtroende.

Sedan är testtävling en sak och ett riktigt race som i helgen mot både svenska och internationella åkare, någonting helt annat.

– Viktigt är inte heller att vara som bäst nu. Men givetvis vill jag få ett kvitto på var jag står och det ska helst ge positiva vibbar, fortsätter hon.

Fast nervositeten finns där känner hon samtidigt en större grundtrygghet den här hösten mot för i fjol. Hon är rappare i benen och upplever inte ett lika stort mått av trötthet av grundtränandet som var fallet i november 2013.

– Det är ändå lika ovisst för oss allihop. Sedan hoppas jag det räcker för min del så att jag får åka världscuppremiären i Kuusamo nästa helg. För det är världscupen och VM som är de stora målen, fortsätter hon.

Om loppen sedan går i klassisk eller fri stil är inget som Emma Wikén funderar över. När vi pratar Kuusamo har hon exempelvis inte ens tänkt på vilka discipliner som väntar i Finland.

– Bäst är att ta en sak i taget, jag har ingen favoritstil. Det ska kunna gå bra i båda teknikerna, menar hon.

Många tror och hoppas att Emma Wikén nu på allvar ska kunna utmana Charlotte Kalla och ta ytterligare ett kliv uppåt på den internationella stegen.

– Vi får se. Klart jag vill nå högre, men om jag tar mig till Falun och kan upprepa resultaten där som jag nådde i Sotji (stafettguld och niondeplats i skiathlon) blir jag nöjd, säger hon bara timmar före årets tävlingspremiär.