Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wille Grut har avlidit

/
  • Wille Grut i sin lägenhet på Rådhusgatan, tidigare i år.Arkivbild: Thord Eric Nilsson

Olympiske guldmedaljören från OS i London 1948, Wille Grut, Östersund, har avlidit, 98 år gammal.

Annons

Grut avled 20 november, två månader efter sin 98-årsdag. 'Wille vann i överlägsen stil den moderna femkampen och betecknades av engelska tidningar som spelens störste segrare. Kanske även den stiligaste.

William Oscar Guernsey Grut föddes i Stockholm, son till Torben Grut, som ritade Stockholms Olympiastadion och dessutom var svensk mästare i tennis. För Wille skulle det dock bli andra sporter. Han blev tidigt svensk elitsimmare och var som sådan aktuell som olympier redan 1932.

Fyra år senare fanns han som reserv på plats i Berlin när tysken Gotthard Heinrich bröt den svenska segerraden i modern femkamp.

Kanske var den tändande gnistan för Wille som satsade på modern femkamp och vid nästa OS, 1948, gjorde den bästa serie som någonsin presterats. Med platssiffrorna 1+1+5+1+8=16,var han hel outstanding. Tvåan, amerikanen Moore, hade 47.

Det gjorde också att han ett år som Sverige tog 17 OS-guld fick Svenska Dagbladets guldmedalj. Vintern före guldet blev han även tvåa i uppvisningsgrenen vinterfemkamp vid OS i St Moritz.

De närmaste spelen efter London var han ledare för de svenska femkamparna då Lars Hall blev guldmedaljör två år i följd.

Det följdes av en lång karriär som generalsekreterare för det internationella mångkampsförbundet (UIPM) som även administrerade nya grenen skidskytte. När skidskyttarna bildade eget (IBU) var Wille Grut en stark pådrivare och hyllades när skidskytte VM fyllde 50 år i samband med VM i Östersund 2008.

Wille hade tänkt bli läkare, men pappa Torbens ekonomi sviktade efter Krügerkraschen.

– I det militära fick man utbildningen betald, vilket förklarare valet, berättade Wille för mig i en intervju i somras.

Wille blev officer, vilket då också passade bra för hans femkampande, och slutade den banan som överstelöjtnant. Karriären stoppades av ett nytt äktenskap med en ungerska, alltså från östblocket.

Wille höll igång sin kropp livet ut med till exempel simning och golf.

– Han var fram till i fjol aldrig sjuk, berättar sonen Torben, som är läkare.

Ett benbrott i våras bidrog till att Wille aldrig realiserade planerna på att återuppleva ett OS i London eller den högtid då alla svenska olympier i somras samlades i pappa Torbens 100-åriga stadion.

Hans memoarbok heter "Om jag minns rätt". Och visst mindes han rätt, även vid 98-årsålder. Vid min intervju kom vi in på ämnet äldsta svenska olympier. När jag nämndr Kickan Sjöqvist, som i april fyllde 100 år, sa Wille.

– Hon var väl simhoppare och kommer från Kalmar.

Visst mindes han rätt – även då.

Wille var på 50-talet officer i Östersund, där många av hans barn, barnbarn och barnbarnsbarn bor. Wille själv återvände dit efter en lång period i Frankrike och även på Ven.

Wille Grut var den första elitidrottsman som jag fick autografen av. Det var vid tullstationen i Ådalsvollen 1953. Över ett halvsekel senare blev vi mer bekanta. En fantastisk personlighet har gått ur tiden.

Thord Eric Nilsson

Annons