Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Winberg och Taikon talade på första maj

Före detta vice statsminister Margareta Winberg talade på firandet av första maj i Sveg.
– Den rätta syndabocken är regeringen, sa hon till de ungefär 170 åhörarna på Folkets hus.

Under parollen "Ingen ung utan jobb", och till rytmen från en taktfast virveltrumma, tågade en del av Härjedalens Socialdemokrater genom centrala Sveg på första maj. Start och mål var Folkets Hus, där bland andra socialdemokraternas toppkandidat i landstingsvalet, Margareta Winberg, talade.

Den före detta vice statsministern, som gjort comeback i politiken, berättade om vilka drömmar hon hade som ung och hur de kom att uppfyllas.

– Det på grund av ett samhälle som ställde upp för ett barn från arbetarklassen och tack vare den politik som då fördes, sa hon.

Men en borgerlig regering har bytt framgång till tillbakagång, enligt Margareta Winberg. Klyftorna ökar, arbetslösheten ökar, och det leder till att människor blir rädda och försöker hitta syndabockar.

– Och det hittar många i de som precis kommit hit, invandrare. Men den rätta syndabocken är regeringen, sa hon.

Även förra året Palmepristagare, Rosa Taikon från Ytterhogdal, talade om främlingsfientlighet. Hon berättade om den rasism hon själv mött under sitt liv och uppmanade åhörarna att fortsätta kämpa för demokratiska värderingar.

Hon fick stående ovationer när hon äntrade scenen för att hålla tal.

Härjedalens kommunalråd Gunilla Zetterström Bäcke gav flera vallöften från talarstolen, bland annat om gratis busskort till alla ungdomar upp till 20 år. Ett besked som gav applåder. Applåder fick hon också för löftet att "vård och omsorg ska drivas utan vinstintressen i Härjedalen".

– Samhället går att förändra och det är vi Socialdemokrater som ska förändra det, avslutade Gunilla Zetterström Bäcke.

Övriga talare var SSU:s ordförande i Härjedalen, Josefine Blå Amundsson och Per-Göran Skoog, ordförande för LO i Jämtland. Trubaduren Stefan Ström bjöd på musik, bland annat flera låtar av den svenskfödde amerikanske protestsångaren Joe Hill.