Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Winberg toppar listan

Margareta Winberg (S) kan bli landstingsråd efter valet. Hon toppar listan som Socialdemokraterna i Östersund har fattat beslut om.

– Jag är jätteglad över det och jag längtar till valrörelsen. Jag vill ha ett mer jämlikt och solidariskt samhälle och därför ska jag ge järnet. Oppositionen ska förbli i opposition, säger hon.

Hon påpekar att hon inte siktar specifikt mot posten som ordförande för styrelsen i landstinget, eller regionen.

– Jag har gjort min karriär och jag har inga krav på poster. Jag lägger det i valberedningens händer, de får sätta mig var de vill. Jag vill göra nytta.

Margareta Winberg följer utvecklingen inom Jämtlands läns landsting och framöver skulle hon vilja se extra fokus på barn, unga, psykiatri och geriatrik. Hon är inte imponerad av oppositionens förslag för att räta upp den pressade ekonomin, hon tror till exempel inte att en minskad administration är en central del av lösningen.

– Det handlar inte om att dra in någon chefstjänst här och där. Problemet är att hela den svenska sjukvården är strukturellt underfinansierad. Regeringen lägger 100 gånger mer på skattesänkningar än på sjukvården, det är ett val man har gjort.

Sjukvården i länet fungerar till största delen väl, anser Margareta Winberg, och hon talar om den medicinska och tekniska utvecklingen som gör att fler liv kan räddas och fler kan leva ett bättre liv som en följd av framstegen. Och det måste få kosta. Som exempel nämner hon dyra mediciner, kostsamma cancerbehandlingar och specialiserad vård vid andra sjukhus för barn som är för tidigt födda.

– Bakom underskotten, som nu blir mindre, döljer sig en massa oplanerade saker som inte går att budgetera.

Margareta Winberg lämnade regeringen för drygt tio år sedan. Men engagemanget finns kvar och hon gillar inte den samhällsutveckling som hon sett sedan alliansregeringen tillträdde. Hon anser att klyftorna ökar och att den generella välfärden är hotad. Sådana tendenser gör henne upprörd.

– Jag vill jobba för att förhindra ojämlikhet och för att öka jämställdheten. Jag tycker att snickaren och advokaten ska dela sal på sjukhuset.

Margareta Winberg inledde sin politiska karriär i Jämtlands läns landsting i mitten av 70-talet och det var en speciell händelse som på allvar väckte hennes politiska engagemang och som fortfarande är en stark drivkraft.

– Min pappa hade dåliga njurar och väntade på dialys. Men de graderade folk efter ställning och lönsamhet för samhället och han hamnade längst ner. Han dog innan han fick den vård han behövde.