Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wipro varslar 14 anställda

Industriföretaget Wipro varslar 14 anställda i Östersund.
– Efterfrågan från våra skogskunder är i det närmaste obefintlig, säger platschefen Barry Smith.

Wipro har 63 anställda i Östersund. De tillverkar hydraulcylindrar till skogsmaskiner, lagertruckar och jordbruksmaskiner bland annat.

Företaget är i full färd med att flytta in i en nybyggd industrilokal i Torvalla, en jätteanläggning på 9 000 kvadratmeter med nya maskiner och en ny lackeringsanläggning. Lokalen byggdes för att Wipro skulle kunna fördubbla produktionen och antalet anställda.

Innan de hann flytta in och börja anställa slog lågkonjunkturen till. Största kunden Komatsu Forest drog ner på tillverkningen av skotare och skördare och slutade i stort sett beställa hydraulcylindrar av Wipro.

– Skogen stod för ungefär en tredjedel av vår produktion. Nu är efterfråga nästan obefintlig, säger Barry Smith.

I onsdags varslades 14 anställda om uppsägning.

– Prognoserna ser dystra ut. Tyvärr ser vi att vi kommer att bli för många.

Wipro fullföljer planerna på att flytta in i den nya lokalen och starta en ny produktionslinje i april. Men det blir i mindre skala och med färre anställda än det var tänkt.

I juli flyttas delar av den gamla utrustningen över från de nuvarande lokalerna i Odenskog.

Sedan efterfrågan från skogsmaskintillverkarna minskat är det truckdelar som utgör största delen av tillverkningen.

Trucktillverkarna har inte drabbats lika hårt, enligt Barry Smith. Men i vinter har Wipros största truckkund Toyota BT varslat 200 anställda vid fabriken i Mjölby.

Finns det risk för nedläggning om lågkonjunkturen fortsätter, eller är framtiden för fabriken i Östersund säkrare i och med den nya lokalen?

– Planerna för att expandera i Östersund kvarstår även om efterfrågan gått ner just nu, säger Barry Smith.

I mars varslades 52 anställda på Wipro i Skellefteå om uppsägning sedan en av huvudkunderna dragit ner på produktionen. I januari varslades sex anställda på Wipro i Bispgården som en följd av att Z-lyften varslade.

Wipros moderbolag är ett it-konsultföretag med säte i Indien.