Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wolfgang Pichler kan portas från OS: "En skandal – jag är helt ren"

 
Vinter-OS i Sydkorea 2018
Visa alla artiklar

I går meddelade IOK att Ryssland portas från OS.
Nu avslöjar Sportbladet att även Wolfgang Pichler, förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget, riskerar att gå samma öde tillmötes.
– Jag kommer slåss för min rätt, jag är helt ren. Det är en skandal, säger Pichler till Sportbladet.

Anledningen till osäkerheten kring Pichler är det faktum att han tränade det ryska skidskyttelandslaget mellan 2011 och 2014. Flera av hans före detta adepter har i efterhand pekats ut som dopade och tre av dem har redan blivit livstidsavstängda från OS (Olga Zajtseva, Olga Viluhkina och Jana Romanova).

Internationella olympiska kommittén meddelade i sin skrivelse i går att: "Ingen tränare eller doktor vars idrottare har begått ett antidopningsbrott kan inkluderas på inbjudningslistan".

Beskedet från IOK: Ryssland portas från OS i Pyeongchang

Enligt visselblåsaren Grigorij Rodjtenkovs vittnesmål var Zajtseva en av de ryska idrottare som skyddades mest under OS i Sotji 2014. Till exempel ska hennes reservurin ha tagit slut eftersom hennes prover byttes ut så många gånger.

Där och då förnekade Wolfgang Pichler all inblandning.

– Jag kan inte fatta det här, det är som en film, som en dröm, men i Ryssland är allt möjligt. Jag gjorde allt jag kunde för att se till att de inte var dopade, sa han då.

För två år sedan blev han svensk förbundskapten igen.

Enligt Sportbladet har den svenska olympiska kommittén nu kontaktat IOK för att fråga om tränare som senare bytt landslag även riskerar OS-avstängning. Svaret blev att besked väntas komma nästa vecka.

Efter portandet av Ryssland – mötet kan avgöra KHL-proffsens OS-deltagande

Wolfgang Pichler är arg och förtvivlad över situationen.

– Jag har ingen aning om vad som händer nu. Men jag kommer slåss för min rätt och mitt namn. Jag kan inte förstå det här, jag är helt ren. Nu får vi invänta vilket beslut som tas och sedan får vi se, säger han till Sportbladet.

Pichler säger att den organiserade dopningen pågick helt utan hans vetskap, och att första gången han hörde om det var när visselblåsaren Grigorij Rodjtenkov berättade.

– Jag gjorde mitt bästa och jag är 100 procent ren. Det står jag för och det fajtas jag för. Skulle jag stängas av kommer jag ta det till CAS (idrottens skiljedomstol) och slåss för mitt namn. Det kan jag lova dig, säger Pichler till Sportbladet.

LÄS OCKSÅ

Blev tvåa bakom Charlotte Kalla i Gällivare – två veckor senare stängs ryskan av från OS

Ryska åkarna stängs av från världscupen

Hatstorm mot OS-tvåan efter kravet att porta Ryssland

Avstängde ryskans hårda ord: "Kastar hellre bort medaljen"

IOK offentliggör bevisen mot Legkov – nu vill de att Fis ska stänga av stjärnan