Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wollter och Anderzon laddar för jämtländsk Shakespeare

I sommar kommer det att slå gnistor om Shakespeare.

Hans komiska klassiker ”En Midsommarnattsdröm” har alla möjligheter att bli en magnifik publikmagnet på Vildhussens vridscen vid Döda Fallet i Ragunda.

– Det här är Shakespeares mest erotiska pjäs och självklart kommer det att bli ett hejdlöst kopulerande framåt småtimmarna, spår Kim Anderzon med ett skälmskt leende.

I går presenterades projektet, som funnits på idéplanet länge men varit krångligt att pussla ihop.

– Jag föreslog Kim att spela pjäsen här redan för tio-tolv år sedan och hon sa ja direkt, säger Sven Wollter och kliar sig belåtet i det numera vita skägget.

Sedan alla praktiska bitar fallit på plats blir det premiär på midsommarafton 25 juni 2010 och sammanlagt 24 förställningar är inplanerade på vridscenen med sina 400 sittplatser.

Regissör blir Sven Wollters son Karl Seldahl, som just nu bearbetar den översättning Göran O Eriksson gav ut för 20-talet år sedan:

– Texten är väldigt modern och bra, skriven på vardaglig svenska och vi kommer dessutom att anpassa den efter jämtländska förhållanden.

Flera av de atenska ortsnamnen i Shakespeares komiska drama kan därför komma att bytas ut mot exempelvis Ragunda, Mjösjö eller varför inte Västanede.

– Vi kan väl ha några jämtländska storbönder eller Stor-Torsten på mjölkpallen, föreslår Kim Anderzon och berättar att hon avblåst ett stort inplanerat engagemang nästa sommar bara för att få vara med:

– Detta är ett tillfälle jag inte vill missa.

Själv kommer hon att spela alvdrottningen Titania, som av misstag luras att bli handlöst förälskad i en åsna i en av pjäsens många förvecklingar och förväxlingar.

Sven Wollter, 75 år ung, spelar den odygdige Puck som gärna ställer till oreda och förtret för omgivningen:

– Han har ofta spelats av unga personer, men jag kommer att göra honom ganska slö och långsam. Att fortfarande få tillfälle att spela sådana här pjäser är en lycka som håller mig igång.

Kim Anderzon har passat på att träffa både mamma och syrran vid besöket i länet och Sven Wollter äger sedan 70-talet en stuga i trakten som han köpte tillsammans med Viveca Seldahl:

– Här har vi genom åren fått höra mycket om vättar och sagodjur och det är precis vad Shakespeares pjäs handlar om, så den känns helt rätt att spela just här.

Alvkungen Oberon ska spelas av Dag Norgård, som på sin tid var konstnärlig ledare för Skånska Teatern i Landskrona som 1979 satte upp en bejublad uppsättning av samma pjäs i regi av Peter Oscarsson:

– Det är en stor tillgång att få med Dag, säger Karl Seldahl, som själv driver ”Teater Oberon” med pappa Sven och Kajsa Linderholm, som fanns på plats med sonen Malte, sju månader.

Rent praktiskt har en ekonomisk förening bildats för att sköta allt från biljettförsäljning till marknadsföring av teaterprojektet, som alla hoppas ska bli en turistmagnet för kommunen.

Som stöd har föreningen både EU-projektet Kreativa Ragundadalen, kommunen, Teater Västernorrland och Estrad Norr – samt Ragunda amatörteatersällskap (Rats) som kommer att medverka i pjäsen.

Gun Fahlander är projektledare för Kreativa Ragundadalen:

– Genom att projektet är i hamn så pass långt i förväg kan vi redan nu börja sälja in busresor och inkvartering, det är mycket praktiskt som ska fungera.

– Dessutom ska vi investera en del så att exempelvis vridscenen fungerar utan problem.

På sikt hoppas man att sommarens pjäs ska göra det möjligt att fortsätta spela teater på vridscenen i föreningens regi och även höja intresset för Döda fallet, som helt utan reklam har 45 000 besökare årligen.

Än är inte rollbesättningen klar i alla delar, men repetitionerna kommer att sätta igång på allvar i april och maj, Karl Seldahl räknar med att börja repa med de lokala aktörerna framåt april.

– Så fort manus är klart sänder vi ut det så folk kan börja läsa in sig.

Kim Anderzon har spelat Lady Macbeth, men inte denna pjäs, medan däremot Sven Wollter gjorde den redan 1959. Senast gjorde han ett inhopp i en uppsättning på Stockholms stadsteater 2006.

Men de båda har aldrig spelat mot varandra tidigare:

– Konstigt nog inte, även om våra vägar korsats många gånger. Vi stod på scen på Storsjöyran tillsammans för många år sedan, men nu blir det äntligen av, säger Sven Wollter.