Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yh-utbildning inom mathantverk startas i Ås

En ettårig utbildning inom mathantverk startar till hösten 2014. Det är Eldrimner tillsammans med Torsta AB som svarar på efterfrågan av utbildad personal ifrån branschen.

– Vi har i 10–15 år haft en utbildning på 5 veckor, dit främst människor med längre erfarenhet sökt sig. Med en längre Yh-utbildning vill vi även tillgodose möjligheten för bland annat ungdomar, utan den erfarenheten, att sedan kunna ge sig direkt ut på arbetsmarknaden, säger Liv Ekerwald, utbildningsledare på Eldrimner.

Medan Torsta AB är utbildningsanordnare, är det Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk, som utför utbildningen, med bland annat branschansvariga som lärare. Utbildningen innebär att eleverna ska lära sig att småskaligt kunna producera och ta fram unika och lokala råvaror, utan onödiga tillsatser.

– Eleverna kommer att ha med sig en kompetenspärm som de fyller med kunskap om marknadsföring, ekonomi, företagsutveckling och livsmedelssäkerhet samt med den praktiska biten som teknik och förädlingen av själva varorna, berättar Liv Ekerwald.

Behovet av att anställa utbildad personal har vuxit hos de redan etablerade mathantverkarna. Efter utbildningen är målet att eleverna ska kunna ta anställning hos dessa företag, eller starta sitt eget. Förutom att yrkeshögskoleutbildningar ofta är kortare än högskole- och universitetsutbildningar, innehåller de vanligen mycket praktik. Dessutom är en av de saker som är typiska för dem, att de främst uppkommer då arbetskraften för ett visst yrke är bristfällig på marknaden.

– Vi genomförde en rikstäckande enkät i branschen, som visade på en positiv inställning till att anställa ny kompetent personal, avslutar Liv Ekerwald.