Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ylwa låter vårbruket flytta in på Drejeriet

Taniga men sprickfärdiga björkar sträcker sig mot taket och mossan breder ut sig på golvet intill hyllor med blomkrukor som väntar på att bli planterade.

Rummet ser ut som ett växthus in progress när Ylwa Eklind tillfälligt återvänder från basen i Askersund till Drejeriet, där hon började karriären från 1988 och 15 år framåt.

– Jag är fortfarande medlem här, men detta är faktiskt min allra första separatutställning, vilket känns både kul och konstigt.

I utställningsrummet satt hon på den tiden och drejade med en kollega.

– Jag är i grunden konsthantverkare, så det har varit mycket bruksföremål som de krukor jag visar nu.

För ett halvår sedan började hon dessutom experimentera med glas och visar nu både stiliserade blomkronor i massiva glasskivor samt ingjutna ormbunksblad i olika färger.

– Den idén började nog när jag jobbade med cement och göt in rabarber och andra blad. sedan har jag fortsatt på det spåret, som nu blommar ut i den här utställningen.

Ur mossan växer både ljusstakar och björkar, som tycks fortsätta upp genom taket. Dessutom finns här avskalade vaser i keramik liksom skålar som fångar vattnets rörelser. Vårlikt i alla delar.