Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yngre junior-SM har startat i Funäsdalen

I går var det dags för Sveriges yngre ­juniorer att inta Funäsdalsberget. I fem dagar tävlar 170 åkare och Sveriges alpina framtidshopp om SM-titlar.

Annons

– På Funäsdalsberget finns det bra backar, goda snöförhållanden och den höga servicenivå som krävs för att arrangera en så här stor tävling. Det finns nästan inga andra svenska backar som passar våra yngre juniorer så bra, säger Claes Johansson på Stockholms Skidförbund, general för yngre junior-SM.

Stockholms Skidförbund arrangerar tävlingen i nära samarbete med de tio medlemsklubbarna i Stockholm. 2006 stod Huddinge Slalomklubb och Mälaröarnas Alpina som arrangörer, även då valde man Funäsdalsberget som tävlingsplats.

– Att SM nu har kommit hit igen är en konsekvens av förra årets tävlingsframgångar. Det känns fantastiskt kul att återigen få arrangera tävlingen, som är en av årets viktigaste för våra unga talanger, säger Jens Wilhelmsson, driftchef på Funäsdalsberget.

– I år har vi dessutom en alldeles ny tävlingsplats med flera nya backar, så jag är helt säker på att åkarna kommer att bli belåtna.

De tre landslagsdamerna Maria PH, Therese Borssén och Veronica Smed är exempel på åkare som redan har hyllat de nya branta pisterna som håller internationell nivå.

– Funäsdalsbergets satsning betyder oerhört mycket även för Sveriges lovande 16–17 åringar, där några är bäst i världen, säger Claes Johansson.

– Vi behöver skidanläggningar på hemmaplan som är positiva till att arrangera både träningsläger och tävlingar och inte ser det som hinder i turistsatsningen.

Under gårdagens störtlopp råkade dessvärre en 17-årig kille ut för en vådlig vurpa och fick föras med helikopter till Östersundssjukhus.

I dryga 100 kilometer i timmen grenslade han en port och kraschade in i säkerhetsanordningarna.

Läkare var snabbt på plats och kunde konstatera att han var vid medvetande, men ordentligt blåslagen.

– De bedömde att han inte hade några större skador men skickades till sjukhuset i Östersund för vidare vård, säger Jens Wilhelmsson.