Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yngre styckar till äldre

Jägareförbundet i Berg har skänkt en hel älg till köket för äldrevården. Men det är hemkunskapseleverna på Svenstaviks skola som står för grovjobbet.

Annons

I Jämtland, som är landets jägartätaste län, borde det vara en självklarhet att kunna stycka en älg. Det tycker i alla fall Jägareförbundet i Berg som gett en hel älg till niondeklassarna på Svenstaviks skola.

– Det finns ett stort intresse bland eleverna, berättar Daniel Gustafsson på Jägareförbundet i Berg.

För andra året i rad får niorna bättra på sina kunskaper i kötthantering. Älgen grovstyckas och det är sedan upp till eleverna att finputsa och paketera resten. Hemkunskapsläraren Märit Östberg tycker att utbildningen i styckandets ädla konst ger unika möjligheter till ämnesövergripande undervisning.

– Tradition, kultur och samarbete vävs i hop på ett bra sätt och ger mervärden när vi har en sådan här fin råvara att jobba med.

Ulrika Eriksson från Åsarna går i klass 9A och tycker att kunskaperna i styckning kan vara bra att ha, trots att hon inte jagar själv.

– Pappa jagar men jag har aldrig styckat själv tidigare.

Efter en förmiddag med kniven i högsta hugg har eleverna till slut lyckats karva i hop runt 80 kilo kött. Allt prydligt paketerat i märkta fryspåsar. Daniel Gustafsson berättar att köttet nu går till Bergsgården och Myltblommans äldreboende.

– Jag hoppas det blir gott för dem till jul.