Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yngre styckar till äldre

Jägareförbundet i Berg har skänkt en hel älg till köket för äldrevården. Men det är hemkunskapseleverna på Svenstaviks skola som står för grovjobbet.

I Jämtland, som är landets jägartätaste län, borde det vara en självklarhet att kunna stycka en älg. Det tycker i alla fall Jägareförbundet i Berg som gett en hel älg till niondeklassarna på Svenstaviks skola.

– Det finns ett stort intresse bland eleverna, berättar Daniel Gustafsson på Jägareförbundet i Berg.

För andra året i rad får niorna bättra på sina kunskaper i kötthantering. Älgen grovstyckas och det är sedan upp till eleverna att finputsa och paketera resten. Hemkunskapsläraren Märit Östberg tycker att utbildningen i styckandets ädla konst ger unika möjligheter till ämnesövergripande undervisning.

– Tradition, kultur och samarbete vävs i hop på ett bra sätt och ger mervärden när vi har en sådan här fin råvara att jobba med.

Ulrika Eriksson från Åsarna går i klass 9A och tycker att kunskaperna i styckning kan vara bra att ha, trots att hon inte jagar själv.

– Pappa jagar men jag har aldrig styckat själv tidigare.

Efter en förmiddag med kniven i högsta hugg har eleverna till slut lyckats karva i hop runt 80 kilo kött. Allt prydligt paketerat i märkta fryspåsar. Daniel Gustafsson berättar att köttet nu går till Bergsgården och Myltblommans äldreboende.

– Jag hoppas det blir gott för dem till jul.