Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yngve Jonsson

Yngve Jonsson, Ångsta, har stilla insomnat i en ålder av 80 år.

Yngve föddes i ett jordbrukarhem i Änge, Lockne, som nummer fyra i en syskonskara av fem.

Efter avslutad skolgång började han tidigt arbeta för Indalsälvens vattenregleringsföretag, under de åren utbildade han sig även till vägmästare. Några år senare blev arbetsplatsen Faxälvens regleringsföretag där han mestadels var stationerad i norra Jämtland.

Yngve träffade Asta Odén från Hackås och de gifte sig 1957. Senare samma år föddes dottern Yvonne. Familjen bosatte sig på Frösön där sonen Peter föddes 1961.

Därefter gick flytten till Brunflo och Yngve började intressera sig för fiskodling. Han startade med odling i en liten skala på föräldragården. 1971 köpte han byns gamla dansbana Bysågen och utökade sin verksamhet och lade ner ett enormt arbete och engagemang, hans inriktning var röding. Lockne fiskodling blev hans livsverk.

Makarna gick skilda vägar 1974 men hade alltid en god kontakt.

Yngve var mycket social och utåtriktad och medverkade i olika krönikespel bland annat i ”Arnljot” och ”Tor i Landsom” och på äldre dagar var han med i ”Den barmhärtige samariten”, en teater som spelades för pensionärer.

För några år sedan drabbades Yngve av dålig syn och klarade inte av att bo ensam. Han flyttade då till Hemgården, Fåker, där han fick en mycket god omvårdnad.