Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yoga för stora och små i Änge

ÄNGE Föräldrarna övar flitigt stående hunden och djupandning. Några barn har parkerat mitt bland yogamattorna och spelar memory.
– Yoga är till för alla, skrattar instruktör Åsa Mattson.

Ett tiotal blå mattor tapetserar golvet på föreningslokalen bredvid biblioteket i Änge. Många mammor, en pappa och en höggravid sträcker armarna mot taket. Några ivriga barn härmar fnittrande sina föräldrar. På Café för stora och små är det yogapremiär.

– Jag tränar mest löpning och styrketräning, men slarvar med att sträcka ut så yoga är nog jättebra för mig, säger Christine Forss som har med sin son Erik Engerup, tre månader.

Kaféet i sig är nystartat, och är i själva verket mer en träffpunkt för föräldrar, barn och blivande föräldrar. Fikat bjuder lokala Röda Korskretsen på och i dag är det våffelfest.

– Har vi tränat klart snart så vi kan äta våfflor nu? undrar ett av barnen för femte gången och skuttar glatt över två utsträckta ben.

Det är Carina Wallon Jonsson, BVC-sköterska och Anna Levholt, barnmorska på Offerdals hälsocentral som har tagit initiativ till kaféet.

– Det saknas en familjecentral och naturlig träffpunkt här i Änge tycker vi, säger Anna Levholt.

– Vi har träffar en gång i månaden nu, men är bara i startgropen till att utveckla något mycket mer, säger Carina Wallon Jonsson. Här i Offerdal föds mycket barn och vi har många nyanlända. En del träffar sällan andra. En träffpunkt är viktig.

Just yoga kom upp som önskemål från några föräldrar när första kaféträffen hölls, och nu är instruktör Åsa Mattsson bokad två träffar till under våren.

– Yoga handlar om att ha ett sunt förhållningssätt till sig själv och sin kropp och sin omgivning. Det passar för alla, säger Åsa Mattsson som välkomnar alla på nästa träff i maj.