Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yoga ute blickar inåt

Yoga växer i Östersund, det vittnar antalet yogaskolor om och det stora intresset för sommarens utomhusyoga. Karina Freij som håller i undervisningen vill göra yogan mer tillgänglig för alla.

Sommarens yoga i surfbukten har varit populär, som mest samlades 170 personer. Det är femte året som Yogaskolans Karina Freij håller i gratis yoga utomhus under sommaren. Hon drog i gång utomhusyogan dels för att sommaren var en svår period att hålla i gång fasta grupper inomhus, och dels för att göra yoga mer tillgängligt för den som vill prova.

– Det ska vara öppet för alla. Utomhus är det otroligt tillåtande, man kan komma och vara med en stund och prova, säger hon.

Karina Freij har undervisat i yoga i 20 år och haft egen lokal på Frösön i 14 år. Så vitt hon vet är det stans äldsta aktiva yogaskola och när hon började var hon relativt ensam. Sedan dess har intresset ökat och nu finns flera andra yogaskolor i Östersund.

Yogan utomhus blir ganska annorlunda mot den som undervisas inomhus, där är det små grupper med mycket personlig anpassning.

– Alla kan göra yoga men olika människor kan göra olika saker. Vi har deltagare från 4 till 97 år och från väldigt friska till väldigt sjuka. Det finns grupper som är betydligt mer fysiska än det som undervisas ute och de som är mycket mjukare.

För många är yoga lika med den fysiska delen av yogan, Asana, de ställningar man utövar yoga i. Men enligt Karina Freij är det minst lika viktigt med de andra delarna, andningsövningar och meditation.

– De fysiska övningarna är till för att få kroppen att må så bra som möjligt, att stärka, bibehålla och rehabilitera. De fysiska övningarna hjälper andningen och den hjälper sinnet att vara stabilt och fokuserat. Det behöver inte alls vara fel att fokusera på de fysiska övningarna, men om man bara ser dem förminskar man lite av vad yoga är och vad den kan göra. I grunden är yogan en livsfilosofi, den är utformad för det inre.

Karina fick sin grundutbildning i yoga i Australien och har vidareutbildat sig i Indien. Den yoga hon undervisar i följer traditionen av läraren T. Krishnamacharaya, i stort sett betyder den linjen att alla yogalärare ska kunna alla yogans redskap och se vad som är bäst för varje elev. Förutom kurser i grupp ger hon också individuell undervisning. Att komma som privat elev är någonting som har ökat. Många vill få hjälp med fysiska besvär som ryggont, eller stressproblematik och att bearbeta saker som hänt i livet.

Onsdag 13 augusti var sista chansen att prova yoga utomhus för den här säsongen. Men för den som är nyfiken håller flera yogaskolor i Östersund nybörjarkurser: Yogaskolan, Ashtangayoga Jamtland och Yoga-shala för att nämna några. En vanlig föreställning Karina Freij möter är att folk känner sig för stela för att börja med yoga.

– Det är absolut inte så att man behöver vara vig för att utöva yoga. Hur bra någon är på yoga kan man inte se på utsidan, det är någonting som händer på insidan, säger hon.

Artikeln kommer från 100 procent Östersund.