Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yoie är den tuffaste löparen

Om ni undrar vem som är Sveriges tuffaste löpare så kan ni sluta fundera nu. Hon heter nämligen Yoie Bolin och bor i Åre. Under lördagen gjorde hon slarvsylta av konkurrenterna i löpartävlingen Tough Viking inför en jublande hemmapublik.

Extremtävlingar har blivit vardagsmat i Åre, och byborna höjer knappt på ögonbrynen om en drakflygare landar på torget eller om någon gör en baklängesvolt med mountainbike utanför köksfönstret. Det var dock svårt att undgå att adrenalinhalten var extra hög under lördagen, då hundratals löpare fanns på plats i byn för att göra upp i den tuffa löpartävlingen Tough Viking.

Den kombinerade hinder- och löpartävlingen har blivit enormt populär den senaste tiden, och Åre har jobbat flitigt för att finnas med bland tävlingsorterna den här säsongen.

Starten skedde på torget, och sedan väntade 5 kilometers stenhård löpning med spektakulära hinder såsom elvajrar, ishinder, repklättring och armgång innan deltagarna gick i mål vid Åresjöns strand. Bland de tävlande syntes såväl elitidrottare, modiga motionärer och kanske någon övermodig gymentusiast som ville se var gränserna gick. Det stod dock tidigt klart att muskler inte var den avgörande faktorn – utan här var det ren och skär löpstyrka som avgjorde utgången.

En löpartalang utöver det vanliga är Yoie Bohlin, som i löparkretsar också är känd under namnet Rastarunner. Trots att hon aldrig testat den här tävlingsformen tidigare så tillhörde hon förhandsfavoriterna, och redan i första uppförsbacken så satte hon skräck i både manliga och kvinnliga konkurrenter genom att formligen flyga fram. Ett tag låg Yoie till och med framför den blivande herrsegraren Tomas Mikaelsson från Vilhelmina, men på slutet fick hon se sig passerad av några herrar efter en tuff löpning på Åresjöns is. Det var dock inget snack om att Yoie presenterade sig på allvar för Åre-publiken i går, och jublet steg på torget när hon flög uppför repklättringen.

Målgången blev dock väldigt dramatisk. Yoie skulle bara klara av det avslutande ishindret och defilera i mål när olyckan var framme.

– Jag dök upp för tidigt och fick huvudet rakt i en stock. Jag hamnade lite grann i chock och hade nästan svårt att ta mig vidare mot mål, berättar Yoie som fick en präktig bula av incidenten.

Kylslagen och vinglig stapplade hon sig över mållinjen, men efter en stund kunde hon börja njuta så smått av segern i Tough Viking.

– Det var första gången jag ställde upp i en sådan här tävling, och jag faktiskt lite nervös eftersom jag inte visste vad som väntade. Det var grymt att tävla på hemmaplan och jag hörde mitt namn ropas längs hela banan. Men vattenhindret var väldigt tufft, säger Yoie och pustar ut.