Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrsa Stenius slår tillbaka mot recensionen av hennes bok om Quick/Bergwall: "Vimlar av felaktiga uppgifter"

Yrsa Stenius och Seppo Penttinens bok ”Rättsskandalen!?" om Quick-utredningen fick hård kritik av vår recensent. Här svarar Yrsa Stenius – och får svar direkt av recensenten Thomas Fahlander.

LÄS RECENSIONEN: Vilda spekulationer i ny bok om Quick-skandalen: Förhörsledaren berättar sin version

Thomas Fahlander bestod pensionerade kriminalinspektören Seppo Penttinen och mig en nedgörande recension av vår bok ”Rättsskandalen!?" Penttinens och min strävan att gestalta en annan bild av fallet ”seriemördaren Thomas Quick” än den gängse och förhärskande besvärar uppenbarligen Thomas Fahlander. ”Vilda spekulationer” kallar Fahlander texterna för att förringa vad boken handlar om. Nämligen att från min sida ge en lugn analys av mediernas och rättsväsendets symbios vid skapandet av den så kallade rättsskandalen medan Penttinen står för en utförlig och detaljerad redovisning av protokollförda utredningsfakta. Fakta som förtäljer en helt annan historia än den som fått vingar i de konformistiska mediernas förlovade land – Sverige. I sin iver att göra ned boken bommar Fahlander bokens innehåll och syfte grovt och anknyter – utan egen kunskap i ämnet - till den bild av Quick-utredningen som en gång lanserades av Hannes Råstam och som sedan levt sitt eget liv i medierna.

Att få en dålig recension är något man självklart får finna sig i. Men det finns gränser för hur inkompetent det får vara. Vad man inte ska behöva stå ut med är sakfel i de texter som värderar vad man har gjort. Sakfel är lika grovt förkastliga i åsiktstexter som i nyhetstexter och dessa ska enligt pressetikens regler och praxis rättas omedelbart.

Thomas Fahlanders ”recension” vimlar av felaktiga uppgifter. Låt mig ta dem från början.

Fahlander skriver; ”Av de åtta mord Quick dömdes för är det bara i två fall, Rörshyttan och Appojaure, som kropparna återfunnits och i dessa båda fall fanns ingen teknisk bevisning som binder Quick till gärningen. I alla andra fall saknas offrens kroppar.”

Det påståendet är inte korrekt. Förutom Rörshyttan och Appojaure anträffades även Trine Jensens, Gry Storviks och Charles Zelmanovits kvarlevor på platser dit Bergwall ledde utredarna.

Beträffande morden i Rörshyttan och Appojaure skriver Fahlander att han hittat något vid bläddrande i utredningshandlingar vid Falu tingsrätt.

Fahlander skriver: ”Efter tjugo minuters bläddrande i kartonger hade en man jag kände till uppgivits av Quick som medgärningsman, dock inte förhörd, och en annan medbrottsling visade sig oturligt nog omkommen i en bilolycka.

Inte heller detta är korrekt enligt dokumenterade utredningsfakta. Den av Quick utpekade gärningsmannen var förhörd ett antal gånger. Den som Fahlander utpekar som medbrottsling var flickvän till den utpekade. Hon betraktades inte som misstänkt i något avseende och omkom först en tid efter rättegången.

Fahlander skriver; ”Följande helgfria dag, måndag 30 december, åkte jag upp till tingsrätten och läste förundersökningen från Rörshytte- och Appojauremorden”.

Vart Fahlander åkte har jag ingen aning om och kanske inte han själv heller. Appojaure-morden finns i varje fall inte arkiverade i Falun utan i tingsrätten i Gällivare.

Fahlander skriver; ”Kriminalinspektören Lennart Jarlheim i Avesta fick släppa en misstänkt vars glasögon, enligt SKL, stämde överens med dem som hittades på mordplatsen. Åklagaren van der Kwast beställde dock fram ett nytt rättsmedicinskt utlåtande som bättre passade in för att kunna väcka åtal.”

Här avslöjar Fahlander att han helt enkelt inte har läst boken han skriver om. Glasögonen kunde efter förnyad kontroll avföras från utredningen på grund av att de inte längre kunde ses som relevanta i sammanhanget. Rättsläkarintyget har inget med glasögonen att göra. Det handlar i all enkelhet om att ett nytt rättsläkarintyg utfärdades i fallet med den mördade israeliske ynglingen Yenon Levi utfärdades sedan det visat sig att det ursprungliga innehöll fel i förhållande till obduktionsprotokollet, bland annat.

Fahlander skriver: ”Inte ens Zampo hittade något av värde för utredningen.”

Också det är fel. Zampo markerade uteslutande och exakt där Bergwall sagt att han hanterat offrens kvarlevor, kvarlevor som han sedan flyttat på. Sökområden var gigantiska i förhållande till de platser Bergwall hade pekat ut. Inga felmarkeringar uppkom. Fler likhundar från Norge och Sverige användes som kontroll. De markerade identiskt. Ingen har frågat Bergwall om hans sällsynta och enastående förmåga. Hundmarkeringarna stärkte tilltron till Bergwalls uppgifter.

Jag nöjer mig med dessa exempel på i sak felaktiga påståenden i Thomas Fahlanders recension. Jag kunde påtala mycket mer men det blir för långt.

Under arbetet med rättsskandalen har jag blivit allvarligt bekymrad över det journalistiska kallets självförståelse i Sverige. Kampanj-journalistiken ses som den ädlaste av ambitioner allt medan sanningen och människor av kött och blod får sitta emellan.

Yrsa Stenius,

författare, före detta politisk chefredaktör för Aftonbladet och Allmänhetens Pressombudsman 2007-2011.

Svar direkt:

Yrsa Stenius har rätt. Det är ytterligare tre mordoffer som hittats, men ingen av offren har hittats med Quick/Bergwalls hjälp. Kropparna var hittade innan han erkände.

Stenius spekulerar och också gissar i sin text.

Nu hävdar hon också att jag inte läst förundersökningen.

Beviset är att materialet från Appojaure inte finns i Falun.

Halva materialet fanns i Falun, vilket vaktmästaren påpekade särskilt.

Vid den tidpunkten fanns det bara två externa personer som läst hela materialet.

Hur vore det om hon tog sig igenom textmassan och fann något som binder Quick/Bergwall vid morden?

Hade det funnits en förlagsredaktör inblandad så hade kanske texten kunnat styras upp en smula.

Thomas Fahlander

(Ursprungsartikeln har uppdaterats och det felaktiga stycket med antal hittade offer tagits bort).