Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterhogdal gav Linnéa inspiration

Det är höst och regnigt utanför illustratören Linnéa Kryléns fönster i Stockholm.

Barnbok – Det är mysigt och bra för kreativiteten, jag sitter och ritar just nu, berättar Linnéa när ÖP ringer upp.Linnéa, som frilansar som illustratör och bland annat har läst serie- och bildberättarprogrammet i Gävle, debuterade i augusti med barnboken "Frejas plats". Den handlar om Freja som är ute på äventyr i en höstgul björkskog.

– Jag hade gjort en illustration på en flicka som jag kallade Freja som står i en björkskog. Jag fick inspiration efter att jag hade varit hos min mormor och morfar i Ytterhogdal, säger Linnéa Krylén som kommer från Lit, men sedan några år tillbaka bor i Stockholm.

Hon träffade sedan förlaget Opal på bokmässan i Göteborg förra året. De berättade att de var ute efter ett barnboksmanus där ett barn hade huvudrollen.

– På tåget hem satt jag och funderade på vad jag skulle kunna skicka in och då låg Freja nära i medvetandet. Sedan gjorde jag ett manus och skickade in det till Opal, säger Linnéa Krylén.

Berättelsen om Freja föll förlaget i smaken och det bestämdes att "Frejas plats" skulle ges ut. Opal tyckte att boken var naturligt pedagogisk och att det var därför den hade antagits.

– Jag skrev manuset helt på känsla. Jag tänkte på hur man rör sig när man är liten – att man kanske inte går rakt fram utan tar omvägar över och under saker innan man kommer fram. Resan till platsen är lika viktig som målet.

När boken lanserades under Stockholms kulturfestival i augusti fick den väldigt bra mottagande.

– Vi var där en hel dag och höll sagostunder för barn där de fick berätta om sina egna hemliga platser. Jag läste boken tills jag inte hade någon röst kvar. För varje barngrupp blev det kanske fyra läsningar eftersom de ropade "en gång till" när jag hade läst klart, säger Linnéa och skrattar.

Under nästa veckas bokmässa kommer att Linnéa Krylén finnas på plats i Göteborg och berätta om boken. Förutom det väntar flera jobb under hösten. Bland annat kommer hon att medverka i Örebros rådhuskalender.

– Örebro har ett väldigt tjusigt rådhus med framstående fönster. Varje dag under december öppnas ett fönster och där kommer det att vara konstverk skapade av olika barnboksillustratörer.

Kalendern är till för att främja och uppmärksamma barns läsande.

– Jag jobbar på mitt bidrag just nu, men vad det blir är hemligt till 7 december då det är min tur att öppna luckan.