Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterligare försök till mörkläggning

När Östersundshems vd och styrelseordförande I fredags hastigt kallade till presskonferens klargjordes väldigt lite i den för oss medborgare mycket underliga affären kring markköpen på Stadsdel Norr.

En ursäkt för “klantighet” och ett löfte om värdering av hela fastighetsbeståndet i mars kan inte betraktas på annat sätt än ett ytterligare försök till mörkläggning.

Nu vet vi att ingen skriftlig dokumentation av affären finns.

När affären offentliggjordes i maj redovisade Östersundshem innehållet i affären och därför har jag nu utfört en mycket enkel värdering av det redovisade materialet.

Inom Lugnet Jägargården ska det byggas 40 studentboenden och 48 seniorboenden.

Det kan värderas till 40 x 30 kvadratmeter x 800 kronor för studentboendet och 48 x 60 kvadratmeter x 900 kronor för seniorboendet, det vill säga cirka 1 plus 2,6 miljoner kronor. Summa 3,6 miljoner kronor.

Jägarvallen med 63 detaljplanelagda hus om i snitt 140 kvadratmeter x 1 800 kronor ger totalt cirka 16 miljoner kronor. Dock bör rabatt ges av Peab då det i efterhand framkommit att de även fått entreprenaden.

Vad gäller Tallåsen så fanns ingen antagen plan i och med att planen 26 februari upprättades för antagande. Planen som omfattar 36 100 kvadratmeter har ännu inte vunnit laga kraft.

För Tallåsen blir hanteringen mycket underlig då vi vet att planlagd mark har ett mycket större värde än icke planlagd mark.

Den fråga vi medborgare därmed ska ställa oss är vad Östersunds kommun har för anledning att aktivt arbeta för ett högre markvärde när man sedan ska köpa marken av Peab? Östersunds kommun har planmonopol och bestämmer helt själv vilka detaljplaner som ska tas fram.

Om dessa 36 100 kvadratmeter ska värderas så bör de värderas till cirka 900 kronor per kvadratmeter, cirka 32,5 miljoner.

Slakteritomten såldes för några år sen för 12 miljoner kronor och torde därmed kunna marknadsvärderas till max 13 miljoner kronor.

Norra Arenan ska enligt antagen översiktsplan inte bebyggas med bostäder. Åtminstone inte före år 2039. Denna mark bör därför värderas till maximalt 2 miljoner kronor.

Servicebyggnader ska värderas till ett negativt värde då de i sig drar ett stort långsiktigt driftunderskott och den åsikten tycks delas av vd då han inte avser att ha dessa kvar.

Värdering noll kronor.

Detta ger en indikation på totalt 67,1 miljoner kronor om det ska vara en bra affär. Var gränsen går för en dålig affär borde ägaren redovisa.

En ytterligare omständighet är att vice ordförande utan att anmäla jäv i denna affär har e-postadress sven.ringvall@peab.se.

Östersundshems köp av mark på Remonthagen som togs som exempel vid fredagens presskonferens var värderad av utomstående värderingsbolag. Dessa värden motsvaras av ovanstående nyckeltal.

För att få denna affär ur världen snabbt så föreslår jag därför att kommunledningen gör på det sätt som man gjort tidigare.

1. Uppdra till kommunens exploateringskontor att på ägarens uppdrag utföra två oberoende fastighetsvärderingar per 1 maj i år.

2. Ta fram en handlingsplan hur uppkommen situation ska hanteras.

Om några promille i kostnad är ett för högt pris för att få klarhet i denna affär då har ett antal personer definitivt något att dölja.

Jag är helt övertygad om att det råder en stor samstämmighet bland samtliga partier att förtroendet för de folkvalda är på väg att urholkas.

Genomförs mitt förslag per omgående kan ni möta oss medborgare med rak rygg i framtiden.

För övrigt ska bland annat ÖP:s Linda Hedenljung och Nils-Åke Hallström ha stor heder för sitt civilkurage.

Här hittar du länkar till alla artiklar om Östersundshems och Kindbergs affärer.

Thomas Fuchs

vd A4 Campus AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel