Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterligare kostnadsminskningar i Åre

Åre kommun klarar balanskravet men kommande åren kommer att bli tuffa.
– Vi kommer att tvingas till ytterligare kostnadsminskningar, sa Eva Hellstrand på kommunfullmäktiges sammanträde.

Årsredovisningen visar att Åre kommun klarar balanskravet för 2008. Områdesstyrelsen i Kall är den nämnd som har störst underskott för 2008, de visar en budgetavvikelse på cirka 800 000 kronor. Thomas Hägg (S) sa att han var mycket bekymrad över siffran.
– Jag är tveksam om man ska bevilja ansvarsfrihet för den nämnden, sa han på sammanträdet.
 Thomas Hägg, som är motståndare mot idén med områdesstyrelsen, menar att områdesstyrelsen befinner sig för nära sina brukare och det är därför de har svårt att fatta svåra beslut som krävs för att förbättra ekonomin.
Eva Hellstrand (C) påpekade att det är Skogsbygårdens verksamhet som kostat mer än beräknat. De byggde för litet och har svårt att få ekonomin att gå ihop, menade hon.
Åre kommun har under fjolåret fått 15,4 miljoner av Årehus AB. Det är ett aktieägartillskott som Årehus lämnat till kommunen efter lägenhetsförsäljningen som gav klirr i kassan. Tillskottet gör att Åre kommun visar ett positivt resultat på 19 miljoner kronor.
Men årsredovisningens resultat innebär inte att kommunen kan göra stora utsvävningar de kommande åren. Lågkonjunktur och svag budget för 2009 innebär att kommunen måste minska kostnaderna ytterligare, påpekade Hellstrand innan kommunfullmäktige klubbade igenom årsredovisningen.