Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yvette valde en annan väg in i journalistiken

/

Många som blir profiler i tv brukar ha presenterat sig genom att skriva i ÖP eller LT. Men Yvette Hermundstad har gått en annan väg.

Annons

I stället har hon blivit en känd profil i sportnyheterna, Lilla sportspegeln och senast även i ”Årets kock”. Men inte minst har vi sett henne som intervjuare efter målgången, som också blir rollen i Vancouver.

– Jag fick börja jobba på TV4 i Stockholm 1993 och har jobbat på många olika positioner och lärt mig tv-arbetet den vägen, berättar Yvette,

– Efter journalistutbildning, kort jobb på TV4 Jämtland och TV4 Bergslagen jobbade jag på diverse fotbollsprogram och annat på TV3. 2002 ringde SVT, sedan dess har jag jobbat där.

– Jag har fått två fina barn under tiden och har inte jobbat för fullt, men har hunnit med bland annat friidrotts-EM.

Före tv-tiden blev det också en turistutbildning och hon jobbade även som kallskänka på en restaurang. Kanske en nyttig bakgrund med tanke på Yvettes senaste mellanspel inför OS i Vancouver.

– Årets kock var ett stickspår, en liten kontrast med kryddor och gurka i förhållande till valla och skidor.

Toppjobben hittills har varit Lilla sportspegeln i tre år och i samband med det och Lilla Sportspegelns 25-årsjubileum, en berömd intervju med Zlatan Ibrahimovic i Milano. Naturligtvis även EM i friidrott 2006 och skid-VM i Liberec 2009.

Skidor är Yvettes favoritsport, inte bara för att hon själv tävlat. När vi frågar om största upplevelsen i samband med jobbet kommer även en skidtävling.

– Världscupen i Gällivare 2008, då Charlotte Kalla och Marcus Hellner bägge vann sina tävlingar, säger hon.

När det gäller upplevelser som tv-tittare tvekar Yvette inte.

– Ingemar Stenmark. Han är fortfarande en idol. Jag träffade honom på Idrottsgalan.

Yvette gillar annars utförsåkning i en annan form, telemark. Hästintresset finns kvar, liksom även när det finns möjligheter till längdåkning.

– När jag åker hem till Jämtland åker jag gärna längdskidor på Näldsjön tillsammans med min familj.

Yvettes föräldrar bor numera i Nälden.

Liksom Maud Bernhagen är hon jätteförtjust i sitt gamla hemlän. Boendet i skärgårdsnära Värmdö är i alla fall en sommarkompensation.

Yvette ser till att hålla kropp och själ i trim och med ut på jobbresor finns alltid yogamattan.

Två veckor framåt blir hon en återkommande profil i tv-rutan. Förhoppningsvis är det mest glada svenskar som hon intervjuar.

Annons