Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yxkastet som bärgade guld

Förra året fick Kjell Wiik nöja sig med en silvermedalj. Men vid årets yxkastar-SM svingade han hem ett guld till Strömsund.
– Det känns ju bra att man vunnit, säger han.

Medlemmarna i föreningen Tveegarna hade en lyckad resa ner till Kolsva, i Västmanlands län i augusti. De fick även med sig ett brons hem, i herrarnas lagtävling.

Men det var i veteranklassen som guldet bärgades. Vinnaren själv säger att det var tur och dagsform som gjorde att han tog hem sitt tredje SM-tecken.

Men inte bara. Troligen.

– I sommar har jag tränat varje dag. Det är en viss motion också. När jag började i våras orkade jag nästan ingenting, säger han.

Hemma på gården i Strömsund har Kjell Wiik en egen stubbe som han kastar på. Eller "kobbe", som han kallar det.

– Det är kvistfri gran som gäller. Asp är också bra och håller längre, men de är nästan omöjliga att få tag i, säger han.

Framgångarna för klubben beror, enligt dem själva, på att de har Sveriges modernaste träningsanläggning och att de är ett tight sammansvetsat gäng.

– Vi gnäller inte på varandra, gruppen funkar bra om man säger så, säger Gunnar Nord som var med i bronslaget.

Varje torsdag, året runt, finputsar sex-sju män på yxsvingar i lokalen nere vid järnvägen i Strömsund. Med sex inomhusbanor, läktare, ett fik och en utomhusarena på det har de kunnat etablera sig som en av landets starkaste klubbar, med två arrangerade SM bakom sig.

Närmaste konkurrenter bor 28 mil bort, i Gränsfors i Hälsingland.

– Det är lite långt att åka på tävlingar. Vi är ute på max sex till åtta tävlingar per år, säger Gunnar Nord.

Det lär inte vara de sista medaljerna som bärgas hem till Ströms Vattudal. Men det är lite skralt med återväxten och ont om svingande Strömsundskvinnor.

– Vi har inga kvinnor i föreningen just nu, men det kanske är några på gång, säger han.